5/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Sałatka z serem feta,szpinakiem i malinami

Składniki:
Maliny -60 g (1 garść)
Szpinak – 2 garście
Ser feta 50 g
Słonecznik 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie:
1.Wyłóż szpinak na talerz
2.Pokrój ser w drobną kostkę, dodaj do szpinaku
3.Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni i dodaj do sałatki
4.Na koniec udekoruj malinami i polej oliwą z oliwek

6/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Jajko z hummusem i rzodkiewkami

Składniki:
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Jaja kurze 1 sztuka
Rzodkiewka 2 sztuki
Humus klasyczny 2 łyżeczki
Szczypiorek, pieprz

Przygotowanie:
1.Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na pół
2.Nałóż po łyżeczce hummusu na każdą połówkę
3.Podaj z rzodkiewkami i pomidorkami koktajlowymi
4.Posyp szczypiorkiem

7/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Szpinakowa rolada z hummusem i łososiem

Składniki:
Jaja kurze 2 sztuki
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Humus klasyczny 8 łyżeczek
Szpinak 2 garście
Łosoś wędzony 40 g
Mąka gryczana 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Szczypiorek, oliwa,sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Szpinak zblenduj lub posiekaj bardzo dokładnie
2.Rozgrzej patelnię, dodaj szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
3.Szpinak przełóż do kubka lub blenderem
4.Dodaj dwa jajka i łyżkę mąki gryczanej
5.Zblenduj całość na gładką masę
6.Rozgrzej patelnię do naleśników i usmaż masę szpinakową z dwóch stron
7.Przełóż naleśnik na talerz, posmaruj humusem, a na środku ułóż w linii równej łososia
8.Zawiń ciasno i pokrój na 1 cm plasterki lub przekrój rolkę na pół
9.Posyp szczypiorkiem. Dodaj pomidorki koktajlowe

8/11
Składniki:...
fot. pixabay.com

Pasztet z bakłażana i suszonych pomidorów

Składniki:
Fasola czerwona w zalewie 400 g
Bakłażan 200 g
Suszone pomidory w oleju 10 sztuk
Cebula 100 g
Słonecznik 10 łyżek
Siemię lniane mielone 5 łyżeczek
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona
Pieprz, sól, chili mielone

Przygotowanie:
1.Bakłażana owijamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut
2.Po wyciągnięciu bakłażana z piekarnika, studzimy go, usuwamy pestki i wyciagamy miąższ
3.Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju
4.Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory suszone i podsmażamy przez chwilę. Ściągamy z palnika
5.Do garnka dorzucamy fasolę i bakłażana i słonecznika. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą i miksujemy wszystko na gładką masę. Możemy użyć blendera.
6.Do masy dokładamy zmielone siemię lniane. Jeśli masa wydaje się nam zbyt sucha, można dodać zalewy z pomidorów suszonych
7.Przekładamy pasztet do foremki i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.

Polecamy

Ślub roku w gwiazdorskim wydaniu. Mamy zdjęcia!

Ślub roku w gwiazdorskim wydaniu. Mamy zdjęcia!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Prezydent Andrzej Duda i min. Tomasz Siemoniak na święcie Straży Granicznej w Gdańsku

Prezydent Andrzej Duda i min. Tomasz Siemoniak na święcie Straży Granicznej w Gdańsku

Zobacz również

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów