
Na co pomaga chrzan?
Chrzan jest przydatny przy wielu różnych dolegliwościach. Poprawia także trawienie i wzmacnia odporność.

Chrzan to naturalny antybiotyk
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Chrzan zwalcza infekcje i przeziębienie
Jedz chrzan, gdy masz katar, kaszel lub boli cię gardło. Chrzan ma działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i udrażnia zatoki, rozrzedza i usuwa zalegający śluz. Poza tym wdychanie olejków eterycznych unoszących się z chrzanu udrażnia zatoki i pomaga zwalczyć katar. Należy jednak robić to ostrożnie, ponieważ może on podrażnić oczy i śluzówki.

Chrzan wspomaga odporność
Oprócz tego, że chrzan pomaga zwalczać już istniejące infekcje, to również zapobiega ich rozwojowi. Stosuj go więc jako profilaktykę szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie wiosennych wzrostów zachorowań na infekcje wirusowe i bakteryjne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a szczególnie dużej dawki witaminy C chrzan wspiera działanie układu immunologicznego, ponieważ wspomaga wytwarzanie oraz stymuluje aktywność białych krwinek.