
Chrzan ułatwia trawienie
Związku zawarte w chrzanie wspomagają trawienie oraz funkcjonowanie wątroby. Chrzan działa żółciopędnie, pobudza pęcherzyk żółciowy do uwalniania żółci, a także przyspiesza metabolizm. Dzięki temu reguluje przemianę materii i zapobiega zaparciom czy niestrawności.

Chrzan działa przeciwnowotworowo
Przeciwutleniacze zawarte w chrzanie chronią organizm przed uszkodzeniami komórkowymi wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu spożywanie chrzanu może zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory. Badania sugerują, że chrzan może zapobiegać wzrostowi komórek raka okrężnicy, płuc i żołądka, ale potrzebne jest przeprowadzenie większej ilości badań.

Chrzan oczyszcza organizm z toksyn
Chrzan usprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, a także działa moczopędnie. Te wszystkie właściwości pozwalają na szybsze usuwanie z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Działanie moczopędne zapobiega również gromadzeniu się wody w organizmie i niweluje obrzęki i opuchnięcia.

Chrzan wspomaga odchudzanie
Chrzan bogaty jest w błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i oczyszcza jelita, a także sprawia, że dłużej odczuwamy uczucie sytości. Dzięki temu nie mamy napadów wilczego głodu i ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami. Szybsze i sprawniejsze trawienie pomaga więc zachować smukłą sylwetkę. Dodatkowo chrzan jest niskokaloryczny, więc nie powoduje przybierania na wadze.