5 z 11
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa

Frytki z dyni - alternatywa dla ziemniaków

Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza.

6 z 11
Omlety, placki ziemniaczane, racuchy - to najczęściej smażą...
fot. Szymon StarnawskiPolska Press

Na śniadanie placki z dyni

Omlety, placki ziemniaczane, racuchy - to najczęściej smażą Polacy. Może warto przełamać rutynę i spróbować zrobić placki z dynią? Z pół kilograma miąższu można przygotować pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Do startych warzywnych kawałków dodajemy 2 jajka, łyżkę oliwy, nutkę pieprzu i soli, łyżeczkę imbiru, szczyptę cukru i wymieszane łączymy z dynią. Na końcu do masy wsypujemy niecałe pół szklanki mąki. Placuszki smażymy z obu stron aż się zarumienią. Kwestia sosu czy dodatków jest indywidualna.

7 z 11
Dynia w słodkiej wersji? Czemu nie! W połączeniu z filiżanką...
fot. pixabay.com/Ana Segota

Dynia na słodko

Dynia w słodkiej wersji? Czemu nie! W połączeniu z filiżanką dobrej kawy umili niejedno jesienne popołudnie. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu i wymaga składników, które większość z nas posiada w kuchennych szafkach. 200 g mąki łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody, w drugiej misce przygotowujemy zmieloną dynię w formie musu. W garnku podgrzewamy kostkę masła ze szklanką cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Powstałą mieszankę łączymy z dynią i dodatkowo z trzema żółtkami. 3 białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę. Ciasto najlepiej przelać do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

8 z 11
Alternatywą dla ciasta dyniowego mogą być dyniowe babeczki....
fot. pixabay.com/congerdesign

A może babeczki?

Alternatywą dla ciasta dyniowego mogą być dyniowe babeczki. Do użycia potrzebne są składniki podobne do tego z poprzedniego przepisu. 300 g mąki łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody, 3/4 szklanki cukru, łyżką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. W drugiej misce ok. 250-300 dag zmielonej w formie musu dyni mieszamy z dwoma jajkami, 60 ml mleka i 3/4 roztopionej kostki masła. Ciasto ze wszystkich połączonych składników wlewamy do foremek na muffiny i pieczemy 20-30 minut w 190 stopniach.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Zobacz również

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu