
Stawiamy na przetwory
Jedna dynia może być dla nas źródłem kilku słoików pysznych przetworów. 1 kg miąższu z dyni gotujemy i blendujemy na mus. Dodajemy pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu lub innej przyprawy według gustu, sok z jednej pomarańczy, sok z jednej małej cytryny oraz szklankę cukru. Gotujemy, w momencie wrzenia wrzucamy opakowanie żelfixu. Mus wlewamy do słoików, zakręcamy i wekujemy w zaciemnionym miejscu.

Hit na rynku - dynia hokkaido
Dynia hokkaido przybyła z Dalekiego Wschodu i stała się ulubienicą kulinarnych ekspertów. Mała, szybka w przygotowaniu dostarcza wielu składników i wybornie smakuje. W wersji pieczonej rozgrzewa i syci organizm. Wystarczy pociąć paseczki, usunąć miąższ z pestkami i wraz z przyprawami piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.