
Klopsiki z kaszy bulgur
Dla fanów klopsików prezentujemy wersję z kaszą bulgur. Ugotowaną porcję kaszy łączymy ze startą marchewką, selerem i cebulką. Dodajemy jedno jajko, garść bułki tartej i formujemy kuleczki. Lekko podsmażamy pulpety, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Gulasz z kaszą gryczaną
Sympatycy kaszy gryczanej mogą spróbować jej wersji w gulaszu. 500 g schabu kroimy w kostkę i smażymy w garnku wraz z posiekaną cebulą, pokrojoną papryką i czosnkiem. Następnie zalewamy całość niecałym litrem bulionu i dusimy ok. pół godziny. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę, dolewamy bulionem (jeśli będzie za sucho), dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Lody jaglane
Słyszeliście kiedyś o lodach jaglanych? Przygotowanie jest bardzo proste! 2 szklanki kaszy jaglanej miksujemy ze szklanką śmietanki 30%, łyżką miodu i opcjonalnie wybranymi owocami. Taka masa trafia do zamrażalnika i... pozostaje tylko czekać.