1/11
Ceny gazu rosną w całej Europie. Co zrobić, aby obniżyć...
fot. pixabay.com

Ceny gazu rosną w całej Europie. Co zrobić, aby obniżyć domowe rachunki za gaz?

Co może zrobić przeciętny Kowalski, aby odczuć podwyżki opłat za gaz w mniejszym stopniu lub wręcz nawet obniżyć swoje rachunki? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że niewiele, bo przecież na wysokość stawek nie mamy wpływu. Możemy jednak kontrolować zużycie gazu i tym samym sprawić, aby faktury były niższe.

Co zrobić, aby obniżyć domowe rachunki za gaz? Podpowiadamy! Zobacz koniecznie na kolejnych slajdach >>>>>

2/11
Do czajnika wlewaj tyle wody, ile potrzebujesz...
fot. Piotr Krzyżanowski

Do czajnika wlewaj tyle wody, ile potrzebujesz
Większość z nas wykorzystuje gaz do wykonywania zwykłych, codziennych czynności takich jak gotowanie czy pieczenie. I właśnie na tym etapie możemy pomyśleć o mądrym gospodarowaniu tym paliwem.

Weźmy choćby gotowanie wody w czajniku. Tę czynność wykonujemy kilka razy dziennie. Powiedzmy sobie z ręką na sercu, ile razy wlaliśmy do czajnika zbyt dużo wody i niecierpliwie czekaliśmy aż się zagotuje? Dlatego warto pilnować się i gotować tyle wody, ile nam potrzeba, żeby nie marnować gazu. Przyda się też tradycyjny czajnik z gwizdkiem, bo dzięki temu woda nie będzie gotowała się dłużej niż trzeba.

Czajnik trzeba regularnie odkamieniać, ponieważ nagromadzona na dnie warstwa kamienia sprawia, że woda gotuje się dłużej. Do odkamieniania czajnika można użyć gotowych środków albo posłużyć się naturalnym sposobami, wykorzystując np. roztwór octu z wodą, kwasek cytrynowy lub sodę.

3/11
Gotuj w garnku ze szklanką pokrywką...
fot. pixabay.com

Gotuj w garnku ze szklanką pokrywką
Chcąc zmniejszyć użycie gazu, należy gotować potrawy pod przykryciem. Najlepiej kupować garnki ze szklanymi pokrywkami. Dzięki temu możemy kontrolować gotowanie bez konieczności podnoszenia pokrywki, a wtedy ciepło i para wodna nie uciekają z garnka.

Sam proces gotowania powinien trwać tylko tyle, na ile jest to niezbędne. Zbyt długie gotowanie nie tylko obniża walory smakowe dania, ale też spowoduje, że niepotrzebnie zużywamy gaz.

Znaczenie ma też taki drobiazg jak solenie wody podczas przyrządzania potraw. Nie wsypujmy soli przed rozpoczęciem gotowania, ponieważ osolona woda później zaczyna wrzeć. Danie będzie szybciej gotowe, gdy pokroimy jego składniki, np. ziemniaki na mniejsze części.

4/11
Ustaw płomień na środku dna garnka...
fot. pixabay.com

Ustaw płomień na środku dna garnka
Wielkość garnka, patelni itp. powinna być dopasowana do wielkości palnika. Płomień nie musi być duży. Wystarczy, jeśli skupi się na środku dna naczynia, w którym przyrządzamy potrawę. Gdy danie już się zagotuje, można zmniejszyć płomień. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania, możemy wyłączyć gaz, żeby wykorzystać zgromadzoną energię.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto

Zobacz również

Tragiczny wypadek! Nie żyje 15-letnia pasażerka motocykla. Kierowca walczy o życie

Z OSTATNIEJ CHWILI
Tragiczny wypadek! Nie żyje 15-letnia pasażerka motocykla. Kierowca walczy o życie

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto