
Produkuj mniej odpadów!
Polacy produkują coraz więcej śmieci. Statystyczny Polak produkuje rocznie 283 kg odpadów komunalnych.
- Nasze codzienne wybory pozwalają na redukcję śladu ekologicznego - przekonuje Ewa Chodkiewicz. - Warto unikać powstawania odpadów w codziennym życiu. Wystarczy mieć przy sobie torby na zakupy, zrezygnować z niepotrzebnie opakowanych produktów, unikać jednorazowych opakowań, jeśli idziemy po kawę na wynos, zabierzmy swój kubek. A jeśli stajemy przed wyborem czy kupić sok w plastikowej butelce czy w szklanej, wybierzmy szkło, bo może być przetwarzane i wykorzystywane ponownie większą ilość razy. Kupujmy produkty na wagę, do własnych opakowań. Powstają też sklepy, w których produkty nie są pakowane do plastiku. Warto powiedzieć „nie” opakowaniom jednorazowym.

Oszczędzaj energię!
W Polsce wciąż istnieje ogromny, niewykorzystany potencjał efektywności energetycznej. W sektorze gospodarstw domowych marnotrawione jest nawet do 40 proc. całkowitego zużycia energii.
Przeczytaj też: https://pomorska.pl/w-pogoni-za-nizszym-rachunkiem-uwazaj-na-energetycznych-oszustow/ar/12522988
- Lepsze wykorzystanie zużywanej w naszych domach energii nie jest trudne. Co więcej, można bez trudu efektywniej gospodarować energią przy zachowaniu tego samego komfortu życia. Jak? Wystarczy pamiętać o wyłączaniu stand-by, (przycisku stanu czuwania najczęściej sygnalizowanego czerwoną diodą), gdy kończymy korzystać z urządzenia, wymienić zwykłe żarówki na świetlówki energooszczędne, a przy zakupie nowego sprzętu zawsze wybierać ten najbardziej efektywny energetycznie - podpowiada specjalistka WWF.
Najwięksi pożeracze energii w domu to lodówki i zamrażarki - urządzenia te są odpowiedzialne za zużycie aż 28 proc. całkowitego zużycia energii w domu. Krajowy potencjał redukcji kosztów energii w odniesieniu do wymiany tych urządzeń gospodarstwa domowego na sprzęt wybitnie energooszczędny wynosi prawie 1 mld 330 mln złotych. Oznacza to jednocześnie zmniejszenie emisji CO2 o 4,5 mln ton.
Na drugim miejscu jest oświetlenie i drobny sprzęt AGD - w sumie 20,4 proc. Wymieniając np. w pięciu punktach świetlnych zwykłe żarówki na energooszczędne, możemy zaoszczędzić nawet 200 zł rocznie. Porównując łączny koszt zakupu i użytkowania (w przeliczeniu na 5000 godzin użytkowania) okazuje się, że pomimo początkowej większej inwestycji w przypadku świetlówek energooszczędnych jest on znacznie niższy niż koszt oświetlenia tradycyjnego i wynosi 69 zł, podczas gdy w przypadku żarówek tradycyjnych 183 zł. W skali całego kraju wymiana obecnego oświetlenia na bardziej energooszczędne mogłaby przynieść oszczędność rzędu 355 mln złotych i zmniejszyć emisję CO2 o 1 mln 200 tys. ton.
Oszczędność energii to oszczędność pieniędzy. Dodatkowo, gdy np. zdecydujemy się ma zamontowanie centralnego wyłącznika prądu w domu (który przy wyjściu odłącza od energii wszystkie sprzęty poza lodówką) to także bezpieczeństwo – dzięki temu będziemy pewni, że żaden ze sprzętów nie został przeoczony i że wyłączyliśmy przysłowiowe żelazko.

Ekologiczne sprzątanie i pranie
- Nie chodzi o sprzątanie środkami własnej roboty i pranie w orzechach. Byłoby super, ale wystarczy czytać etykiety i unikać środków zawierających substancje trujące dla środowiska - uspokaja Ewa Chodkiewicz. - Możemy powiedzieć np. o tym, jakie środki do prania i do zmywarek wybrać, aby nie szkodzić Bałtykowi, i nie przyczyniać się do zakwitów toksycznych sinic. Z naszych badań przeprowadzonych w 2012 roku w polskich sklepach, wynika, że najmniej przyjazne naszemu morzu są środki do zmywarek. Spośród 25 sprawdzonych przez WWF Polska detergentów aż 21 zawierało fosforany. Znacznie lepiej sytuacja wygląda w przypadku środków do prania. Spośród 53 proszków i płynów do prania, zaledwie sześć zawiera fosforany.
Unikając silnych środków chemicznych dbamy też o własne zdrowie. Mniej chemii w domu to mniej alergii, bezpieczniejsze środowisko dla wszystkich domowników.

Nie wyrzucaj jedzenia
W Polsce 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują one kwotą mniejszą niż 551 zł. Jednocześnie co roku 9 milionów ton żywności marnuje się.
- Wyrzucanie jedzenia – poza wymiarem etycznym to także strata energii, pieniędzy, zasobów naturalnych, w tym np. wody - mówi ekspertka WWF Polska.
Daty przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości nie oznaczają, że po ich upływie produkt należy bezwzględnie wyrzucić.
Warto postawić na planowanie posiłków, chodzenie na zakupy z listą, unikanie promocji typu 5 w cenie jednego. Istnieją strony, na których wpisujemy produkty, które mamy w lodówce i otrzymujemy przepis do wykorzystania.
Ponadto, można powiedzieć o jadłodzielniach - to to miejsca, do których każdy może przyjść i przynieść niepotrzebne mu jedzenie lub wziąć to, co zostawili inni. - W Warszawie mamy już siedem Jadłodzielni. To cały duży pawilon, który dostaliśmy bezpłatnie od właścicieli terenu. Do Jadłodzielni przychodzą osoby potrzebujące, często też studenci - z żywności może korzystać każdy, nie ma żadnych kryteriów. Wszyscy dzielą się ze wszystkimi, chodzi o to, by jedzenie się nie marnowało. Można też wprowadzać foodsharing domowy, klatkowy, osiedlowy i pracowy.
Planowanie posiłków, chodzenie na zakupy z listą, wykorzystywanie produktów, które mamy pozwoli także na oszczędność pieniędzy. Planując posiłki z wyprzedzeniem, dbamy o to, żeby odżywiać się zdrowo i racjonalnie.