1/6
Lejkowiec dęty
Lejkowiec dęty to grzyb o nietypowym kształcie i kolorze. Rośnie nawet w listopadzie.
licencja
2/6
Lejkowce dęte są zwane kominkami i trąbkami
To smaczne i jadalne grzyby, które w szczególności są polecane na farsz do pierogów, ale można je też jeść po prostu podsmażone, np. w jajecznicy, gotowane czy duszone. Nadają się też do suszenia.
licencja
3/6
Starsze owocniki lejkowca dętego
Starsze okazy mają jaśniejszą powierzchnię, a wewnętrzną stronę pokrywają łuseczki. Charakterystyczny dla tych grzybów jest lejkowaty kształt i brak blaszek czy gąbki (natomiast zewnętrzna powierzchnia może być pofałdowana).
licencja
4/6
Pieprznik szary
Do lejkowca dętego jest podobny pieprznik szary, jednak ten grzyb po zewnętrznej stronie ma widoczne listewki (rodzaj blaszek). To grzyb jadalny.
licencja