
Jak spędzić Majówkę 2018? Oto propozycje
Majówka 2018 przed nami. Jedni wezmą kilka dni urlopu i będą mieli nawet 9 dni wolnego. Inni będą świętować tylko przez 2-3 dni. Jedni i drudzy mogą fajnie wykorzystać ten czas. Będzie sporo się działo we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Można również spędzić ten czas aktywnie. Podpowiadamy, jak i gdzie spędzić majówkę 2018.
Przejdź strzałkami na następne strony.

Festiwal kwiatów
Już po raz 30 wiosna obudzi się w Zamku Książ. Od 30 kwietnia do 3 maja w Wałbrzychu będzie trwał „Festiwal Kwiatów i Sztuki”.
Girlandy kwiatów, zachwycające aranżacje florystyczne, niesamowite występy artystyczne, pokazy rycerskie, tańce dworskie oraz warsztaty formowania drzewek bonsai.
Przejdź strzałkami na następne strony.

Skalne miasto
Unikalne formacje skalne wyrzeźbione przez naturę, szmaragdowe jeziora otoczone bujną roślinnością i skalny wodospad - te piękne widoki możemy podziwiać w czeskim Adršpach. Już od najbliższej soboty będziemy mogli tam dojechać bezpośrednio z Wrocławia pociągiem Kolei Dolnośląskich.
Adršpach
To niewielka wypoczynkowa miejscowość położona po czeskiej stronie malowniczych Gór Stołowych. Słynie z pięknych, naturalnie wyrzeźbionych form skalnych zbudowanych z piaskowca. Niemal stumetrowe ściany sprawiają monumentalne wrażenie i od lat zachwycają koneserów turystyki górskiej. Warte zobaczenia są też z pewnością skalny wodospad, szmaragdowej barwy jezioro oraz tzw. górne jeziorko po którym można pływać tratwami. Skalne miasto to doskonałe miejsce na weekendowy wyjazd, zwiedzać je można cały rok.
Godziny otwarcia, ceny biletów oraz praktyczne informacje dotyczące parkingów dostępne są m.in. na www.adrspach.cz.
Przejdź strzałkami na następne strony.

Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej
Twierdza Smaków - I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej
Zamek Czocha 3-6 maja 2018
Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Zapraszamy na I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej „Twierdza smaków”. To pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.
Przejdź strzałkami na następne strony.