

Makarony długie i wąskie
Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. Ale wśród makaronów z tej samej grupy znajdziemy też linguine - języczki, płaskie i cienkie wstążki, vermicelli - długie, bardzo cienkie okrągłe nitki i fideo - krótki, cienki, lekko kręcony makaron.
Z czym podawać makarony długie i wąskie? Najlepszy będzie oczywiście sos pomidorowy, kremowe lub bazujące na oliwie sosy lub lekkie sosy z owocami morza.

Długie wstążki
W tej grupie najpopularniejsza jest chyba szeroka i płaska lasagna, szerokie i płaskie wstążki parpadelle i długie cienkie tagliatelle.
Z czym podawać ten makaron? Najlepiej z sosami: kremowymi oraz tłustymi mięsnymi.

Drobne makarony
Któż nie widział drobnych makaronów, na przykład takich podobnych do ziaren ryżu? Fachowa nazywa to orzo. Anelli jest pierścieniaste, fartafalle podobne do motyla, a orecchiette do łodeczek. Malutkie kokardki to tripolini.
Takie makarony zastosujemy na przykład w zupach, potrawkach czy sałatkach lub zapiekankach.