1 z 12
Przewijaj galerię w dół

fot. Oskar Nowak/Polska Press
Większe koszty życia przekładają się na ograniczenie wydatków Polaków na przyjemności, w tym bywanie w restauracjach i kawiarniach. Obecnie na takie wyjścia pozwala sobie trzy czwarte społeczeństwa.
2 z 12

fot. Oskar Nowak/Polska Press
Osoby chodzące do barów czy restauracji, zamawiają posiłki do domu, niemal połowa obecnie wydaje na ten cel mniej.
3 z 12

fot. Joanna Urbaniec/Polska Press
Dynamika przyrostu nowych biznesów gastronomicznych na polskim rynku spada. Na koniec 2022 r. zarejestrowanych było 92 tys. podmiotów gastronomicznych.
4 z 12

fot. Marzena Bugała/Polska Press
Najwięcej właścicieli restauracji (66,7 proc.) stwierdziło, że największym zagrożeniem dla przetrwania firmy jest wzrost cen energii.