
Tarantule, oko tuńczyka, węże i skorpiony w winie, czy wino z mysich noworodków - to tylko niektóre z potraw, które jedzą ludzie w różnych zakątkach świata. Nie uwierzycie jakie jeszcze potrawy są przysmakami w odległych miejscach naszego globu!
Na kolejnych zdjęciach tej galerii znajdują się opisy dziesięciu najdziwniejszych potraw na świecie. Życzymy miłej lektury i... smacznego!
Zobacz też wideo: Tłusty Czwartek- Czas zapomnieć o kaloriach

Włoski ser z larwami
Casu Marzu to tradycyjny włoski przysmak. Ser ten największą popularnością cieszy się w Sardynii. Ale nie jest to zwykły ser. Wypełniony jest bowiem larwami. Jeżeli są żywe, oznacza to, że ser nadaje się do zjedzenia. Jeżeli larwy są martwe, ser uznaje się za trujący.
Zobacz też wideo: Tłusty Czwartek- Czas zapomnieć o kaloriach

Smażone tarantule
W Kambodży można zjeść smażone pająki. Najpopularniejsze są smażone tarantule. Tego typu dania jadane są też w innych azjatyckich krajach. Zaczęto je konsumować w okresie wielkiego głodu, który zmusił ludzi do szukania alternatywnych źródeł pokarmu. Obecnie smażone tarantule traktowane są jako rarytas.
Zobacz też wideo: Tłusty Czwartek- Czas zapomnieć o kaloriach

Na wpół rozwinięty kurzy lub kaczy płód
To danie nazywa się balut. Jest to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód, który jest gotowany w jajku i po lekkim posoleniu spożywany wprost z ulicznego straganu. Popularny jest w Kambodży, Laosie, Wietnamie, czy na Filipinach.
Zobacz też wideo: Tłusty Czwartek- Czas zapomnieć o kaloriach