1/8
Najgorsze posiłki na upał. Czego nie jeść, by się nie przegrzać? Te dania zepsują ci samopoczucie w upalne dni
fot. Irrin0215 / Getty Images
2/8
FAST FOODY...

FAST FOODY

Zawarte w fast foodach tłuszcze, cukry proste i chemiczne dodatki stanowią spore obciążenie dla naszego organizmu. Co to oznacza w praktyce? Do strawienia podobnego posiłu potrzeba wiele energii, co przekłada się na podwyższenie temperatury ciała. Obecna we wszystkich fast foodach sól, spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie i potęguje uczucie ciepłoty.

3/8
MIĘSO...

MIĘSO

Białko zwierzęce jest najbardziej wymagającym składnikiem dla naszego organizmu - do jego strawienia potrzeba więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczy. Skutkuje to podwyższoną ciepłotą organizmu - tzw. termogenezą poposiłkową.

4/8
SŁONE PRZEKĄSKI...

SŁONE PRZEKĄSKI

Podobnie do fast foodów działają na nasz organizm słone przekąski. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. Już 1 dodatkowy gram soli ma działanie odwadniające.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

AKTUALIZACJA
Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

Zobacz również

Koszmarny wypadek na autostradzie w południowych Chinach. Ofiar przybywa

Koszmarny wypadek na autostradzie w południowych Chinach. Ofiar przybywa

Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”

AKTUALIZACJA
Prezydent wspomina 2 maja przed 1989 r. „Był raczej dniem usuwania barw narodowych”