5 z 9

fot. gettyimages.com/Longfin Media
Zapiekanka z Krakowa
Słynne zapiekanki krakowskie z Kazimierza
6 z 9

fot. Tomasz Holod/POLSKAPRESSE
Zapiekanka - polski street food z PRL-u
Zapiekanka — są smakowitą atrakcją turystyczną (Wrocław, 2008 rok)
7 z 9

fot. Andrzej Banas/POLSKAPRESSE
Zapiekanka - atrakcja turystyczna
Zapiekanki pod Okrąglakiem w Krakowie od lat są uważane za „kultowe” (zdjęcie z 2012)
8 z 9

fot. gettyimages.com/artlensfoto
Zapiekanki z pieczarkami prosto z PRL-u
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki.