
Suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza
Składniki:
-100 g suszonych prawdziwków (tylko kapeluszy podobnej wielkości)
-1 szklanka mleka
-jajko
-mąka
-bułka tarta
-masło
-sól
-pieprz
Przygotowanie:
Zalać grzyby mlekiem i odstawić na całą noc.
Następnie gotować do miękkości. Po dokładnym ugotowaniu, odsączyć i doprawić solą i pieprzem.
Doprawione grzyby obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Na końcu smażyć je do zarumienienia.
Źródło: plotek.pl

Grzyby w occie Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
- 2 szklanki wody
- szklanka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
Przygotowanie
Grzyby oczyścić i kroić na mniejsze kawałki.
Wkładać do do osolonej wody i gotować przez 30 minut.
Grzyby odcedzić i wkładać do wyparzonych słoików.
Zalewa:
zagotować wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami.
Całość doprawić solą i cukrem.
Gotować 5 minut, a następnie wlewać do słoików z grzybami.
Słoiki zamknąć i ustawić do góry dnem
Grzyby powinny pozostać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. Po upływie tego czasu są gotowe do spożycia.
Źródło: newsy.gotujmy.pl

Pieczone pierogi z kurkami
Składniki:
Ciasto:
-mąka pszenna, typ 550 – 300 g
-masło – 150 g
-kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
-jajko – 1 szt.
Farsz:
-czosnek – 1 ząbek
-kurki – 300 g
-świeży tymianek – 2 gałązki
-sól – 1 szczypta
-pieprz – 2 szczypty
-kwaśna śmietana 18% – 1½ łyżki
-natka pietruszki – 1 pęczek
Dodatkowo
-mleko – 3 łyżki
-jajko – 1 szt.
-kurki – 1 garść
-sól, pieprz, świeży tymianek
-oliwa z oliwek – do smażenia
-kwaśna śmietana 18% – do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę łączyć na desce z twardym masłem pokrojonym w kostkę. Siekać, aż składniki się połączą. Dodać jajko i śmietanę i wymieszać.
Ciasto wyrabiać na desce do uzyskania jednolitej masy, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut.
Farsz:
Drobno posiekany czosnek blanszować na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażyć do odparowania wody, a następnie doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać śmietanę, chwilę gotować i zdjąć patelnię z ognia. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
Lepienie:
Schłodzone ciasto podzielić na pół i rozwałkować na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego kółka o średnicy 10 cm.
Porcję farszu umieścić na środku kółka, skleić brzegi ciasta i nadać im ładny kształt.
Pieczenie i podanie:
Pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Kurki blanszować na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Gotowe pierogi podawać z odrobiną śmietany i blanszowanymi kurkami.
Źródło: kuchnialidla.pl

Makaron z kurkami Ani Starmach
Składniki
-400 g kurek
-200 g makaronu
-50 g świeżo tartego parmezanu
-200 ml śmietanki kremówki
-łyżka podprażonych orzeszków pinii lub włoskich
-łyżka masła
-ząbek czosnku
-świeży tymianek
-natka pietruszki lub szczypiorku
-sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować. Kurki umyć i wysuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, kurki i posiekany tymianek. Smażyć przez 2–3 minuty.
Na patelnię wlać śmietankę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron podawać z sosem kurkowym, podprażonymi orzechami i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Całość posypać tartym parmezanem.
Źródło: aniastarmach.pl