5 z 9
Składniki:...
fot. Andrzej Banas

Grzyby marynowane w sosie musztardowym Ewy Wachowicz

Składniki:

- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta

Marynata:

- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych

Zaprawa:

- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.

W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.

Źródło: ewawachowicz.pl

6 z 9
Składniki:...
fot. Sylwia Dabrowa

Grzyby po burgundzku z czerwonym winem Darii Ładochy

Składniki:

-2 czerwone cebule drobno posiekane
-200 g pieczarek Portobello
-13 grzybów Shitake
-300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
-200 g drobnych pieczarek
-500 ml czerwonego wina
-3 marchewki
-8 drobnych ziemniaków
-4 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek zielonej pietruszki
-3 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki masła

Przygotowanie

Grzyby Shitake i borowiki pokroić na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyć.

Jedną cebulę podsmażyć na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełożyć do miski.

Rozgrzać drugą łyżkę masła i dodać rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.

Następnie dodać wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.

Dodać pokrojone i odcedzone suszone grzyby.

Dolać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Dodać resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodać zieloną pietruszkę drobno posiekaną.

Źródło: dziendobrytvn.pl

7 z 9
Składniki:...
fot. Lukasz Gdak

Grzybowe risotto z parmezanem Pascala Brodnickiego

Składniki:

- ryż do risotto - 300 gramów
- posiekana cebula
- starty parmezan - 50 gramów
- białe wino - 100 mililitrów
- rosół warzywny - 1 litr
- mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
- masło do smażenia - 80 mililitrów
- posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

Przygotowanie

W garnku podgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać ryż, a następnie smażyć przez 3 min ciągle mieszając. Dolać białego wina i czekać aż wyparuje.

Następnie stopniowo dodawać chochlą bulion do ryżu. Dolewać chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.

W międzyczasie na patelni podgrzać resztę masła i smażyć czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min.

Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić całość solą i pieprzem.

Kiedy ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodać do niego grzyby i parmezan. Doprawić do smaku.

Źródło: ugotujto.pl

8 z 9
Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy
fot. Polskapress archiwum

Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

NOWE FAKTY
Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Zobacz również

Wielkie nawałnice nad Małopolską. Burze, gradobicie, podtopienia i pożary od piorunów

AKTUALIZACJA
Wielkie nawałnice nad Małopolską. Burze, gradobicie, podtopienia i pożary od piorunów

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"