5 z 8
Składniki:...
fot. Andrzej Banas

Grzyby marynowane w sosie musztardowym Ewy Wachowicz

Składniki:

- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta

Marynata:

- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych

Zaprawa:

- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.

W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.

Źródło: ewawachowicz.pl

6 z 8
Składniki:...
fot. Sylwia Dabrowa

Grzyby po burgundzku z czerwonym winem Darii Ładochy

Składniki:

-2 czerwone cebule drobno posiekane
-200 g pieczarek Portobello
-13 grzybów Shitake
-300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
-200 g drobnych pieczarek
-500 ml czerwonego wina
-3 marchewki
-8 drobnych ziemniaków
-4 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek zielonej pietruszki
-3 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki masła

Przygotowanie

Grzyby Shitake i borowiki pokroić na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyć.

Jedną cebulę podsmażyć na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełożyć do miski.

Rozgrzać drugą łyżkę masła i dodać rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.

Następnie dodać wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.

Dodać pokrojone i odcedzone suszone grzyby.

Dolać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Dodać resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodać zieloną pietruszkę drobno posiekaną.

Źródło: dziendobrytvn.pl

7 z 8
Składniki:...
fot. Lukasz Gdak

Grzybowe risotto z parmezanem Pascala Brodnickiego

Składniki:

- ryż do risotto - 300 gramów
- posiekana cebula
- starty parmezan - 50 gramów
- białe wino - 100 mililitrów
- rosół warzywny - 1 litr
- mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
- masło do smażenia - 80 mililitrów
- posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

Przygotowanie

W garnku podgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać ryż, a następnie smażyć przez 3 min ciągle mieszając. Dolać białego wina i czekać aż wyparuje.

Następnie stopniowo dodawać chochlą bulion do ryżu. Dolewać chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.

W międzyczasie na patelni podgrzać resztę masła i smażyć czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min.

Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić całość solą i pieprzem.

Kiedy ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodać do niego grzyby i parmezan. Doprawić do smaku.

Źródło: ugotujto.pl

8 z 8
Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy
fot. Polskapress archiwum

Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy

Polecamy

Donald Trump uznany winnym! Co z jego kandydaturą?

AKTUALIZACJA
Donald Trump uznany winnym! Co z jego kandydaturą?

Poważny wypadek w Częstochowie. Trzy osoby w szpitalu [ZDJĘCIA]

Poważny wypadek w Częstochowie. Trzy osoby w szpitalu [ZDJĘCIA]

Zakaz przebywania przy granicy z Białorusią. Zobacz, które tereny obejmie

Zakaz przebywania przy granicy z Białorusią. Zobacz, które tereny obejmie

Zobacz również

Samozbiory ruszają! Na plantacji najesz się owoców za darmo, a zapasy zrobisz taniej

Samozbiory ruszają! Na plantacji najesz się owoców za darmo, a zapasy zrobisz taniej

Zakaz przebywania przy granicy z Białorusią. Zobacz, które tereny obejmie

Zakaz przebywania przy granicy z Białorusią. Zobacz, które tereny obejmie