
Grzyby marynowane w sosie musztardowym Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
Marynata:
- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
Zaprawa:
- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.
Źródło: ewawachowicz.pl

Grzyby po burgundzku z czerwonym winem Darii Ładochy
Składniki:
-2 czerwone cebule drobno posiekane
-200 g pieczarek Portobello
-13 grzybów Shitake
-300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
-200 g drobnych pieczarek
-500 ml czerwonego wina
-3 marchewki
-8 drobnych ziemniaków
-4 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 gałązka rozmarynu
-pęczek zielonej pietruszki
-3 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki masła
Przygotowanie
Grzyby Shitake i borowiki pokroić na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyć.
Jedną cebulę podsmażyć na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełożyć do miski.
Rozgrzać drugą łyżkę masła i dodać rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
Następnie dodać wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.
Dodać pokrojone i odcedzone suszone grzyby.
Dolać przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Dodać resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodać zieloną pietruszkę drobno posiekaną.
Źródło: dziendobrytvn.pl

Grzybowe risotto z parmezanem Pascala Brodnickiego
Składniki:
- ryż do risotto - 300 gramów
- posiekana cebula
- starty parmezan - 50 gramów
- białe wino - 100 mililitrów
- rosół warzywny - 1 litr
- mieszanka grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę - 200 gramów
- masło do smażenia - 80 mililitrów
- posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Przygotowanie
W garnku podgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać ryż, a następnie smażyć przez 3 min ciągle mieszając. Dolać białego wina i czekać aż wyparuje.
Następnie stopniowo dodawać chochlą bulion do ryżu. Dolewać chochlę po chochli, czekając aż każda wyparuje.
W międzyczasie na patelni podgrzać resztę masła i smażyć czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić całość solą i pieprzem.
Kiedy ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min) dodać do niego grzyby i parmezan. Doprawić do smaku.
Źródło: ugotujto.pl
