
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
Numer partii: 25.10.2021
Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mielcu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanej partii jaj celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
Numer partii: 25.10.2021
Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mielcu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanej partii jaj celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
Numer partii: 25.10.2021
Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mielcu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanej partii jaj celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin wycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp.
Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Kervan GmbH podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu.