
RYBA + OLEJ
te produkty nie idą w parze
Jedną z największych zalet rybiego mięsa jest obecność kwasów tłuszczowych omega-3. To one neutralizują zmiany zapalne w stawach, choroby nowotworowe oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Ich konkurentem są kwasy omega-6, występujące w oleju słonecznikowym oraz kukurydzianym. Jeśli w organizmie dojdzie do dominacji kwasów omega-6 nad omega-3, to te pierwsze zablokują działanie tych drugich. Warto wiedzieć, że zła proporcja kwasów tłuszczowych w naszej diecie jest jednym z ważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu.

HERBATA + MIÓD
HERBATA + CYTRYNA
tego lepiej nie łącz
Zarówno miód jak i cytryna w połączeniu z gorącą herbatą tracą swoje właściwości. Głównym winowajcą jest temperatura, ale nie tylko.
MIÓD
Dowiedziono, że obróbka termiczna negatywnie wpływa właściwości miodu. Już powyżej 48°C dochodzi do dezaktywacji enzymów i naturalnych probiotyków.
Okazuje się, że przy temperaturze powyżej 60°C miód może stać się nawet toksyczny. W próbce mocno podgrzanego miodu zaobserwowano znaczny wzrost HMF, szkodliwego organicznego związku chemicznego.
CYTRYNA
W liściach herbaty zawarta jest substancja oskarżana o niekorzystny wpływ na nasz mózg, a nawet o zmiany prowadzące do choroby Alzheimera. Mowa o glinie. Na szczęście w naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Do czasu!
Wszystko się zmienia, gdy do herbaty postanowimy dodać cytrynę. To właśnie ona zamienia nieprzyswajalny glin w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Najlepiej zatem unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny.


KURKUMA + PIEPRZ
idealny kuchenny duet
Kurkuma z pieprzem to jedno z najdoskonalszych połączeń kulinarnych. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa blisko 1000-krotnie aktywność antyoksydacyjną kurkumy. Sprawia to, że kurkuma zyskuje znacznie silniejsze działanie prewencyjne i lecznicze.
Jakie cuda potrafi zdziałać połączenie pieprzu z kurkumą?
- łagodzi stany zapalne
- zmniejsza ból
- wzmacnia odporność
- chroni przed rozwojem chorób nowotworowych
- poprawia nastrój
- przyspiesza przemianę materii