
KIWI + ŻELATYNA
te produkty nie idą w parze
Kiwi zawiera związek, który przyczynia się do rozkładania kolagenu, zaś głównym składnikiem żelatyny jest właśnie kolagen. Połączenie tych dwóch produktów sprawi, że nie przyswoimy cennego białka.
Podobnie rzecz ma się galaretką z kiwi, która w normalnych warunkach się nie zetnie. Aby wyeliminować ten problem, należy kiwi uprzednio sparzyć wrzątkiem.

HERBATA + CIASTO
te produkty nie idą w parze
Herbata, choć wydaje się pasować do świeżo upieczonego ciasta jak mało co, nie powinna być łączona z wypiekami, podobnie jak z białkiem. Dlaczego? Garbniki zawarte w herbacie, odpowiadające za jej gorzki smak, ograniczają wchłanianie białek. Równocześnie wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu biopierwiastki. Garbniki utrudniają także przyswajanie witaminy B1. Warto wiedzieć, że związki te występują także w kawie.

POMIDOR + OGÓREK ZIELONY
te produkty nie idą w parze
Klasyczne sałatkowe połączenie okazuje się niekorzystne zdrowotnie. Wszystko dlatego, że ogórek zawiera askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C. Oznacza to, że spożywając pomidory razem z ogórkami możemy zablokować przyswajanie cennej witaminy.
Aby jednak faktycznie warzywa wywarły na sobie niekorzystny wpływ, musiałyby bardzo długo przebywać razem. By zneutralizować działanie askorbinazy, wystarczy dodać do sałatki kilka kropli cytryny.

ZIEMNIAKI + MASŁO
te produkty nie idą w parze
Jeśli dbamy o figurę, nie powinniśmy spożywać ziemniaków okraszonych masłem. Choć żaden z powyższych produktów w porcji obiadowej nie jest bombą kaloryczną, ich połączenie może być tuczące.
Łatwo przyswajalne węglowodany gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. W odpowiedzi trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny, co także wpływa mobilizująco na komórki tłuszczowe do magazynowania energii. Dostarczone w tym samym momencie tłuszcze do organizmu nie trawią się więc, lecz odkładają na zapas.