Sztuka łączenia
Nie wszystkie produkty spożywcze wykazują dobroczynne właściwości same z siebie. Niektóre z nich potrzebują wsparcia, substancji, która stanie się katalizatorem dla ich cudownego oddziaływania. Jest tak w przypadku kurkumy, która dopiero w połączeniu z pieprzem potrafi uczynić prawdziwe cuda.

idealny kuchenny duet
Kurkuma z pieprzem to jedno z najdoskonalszych połączeń kulinarnych. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa blisko 1000-krotnie aktywność antyoksydacyjną kurkumy. Sprawia to, że kurkuma zyskuje znacznie silniejsze działanie prewencyjne i lecznicze.
Jakie cuda potrafi zdziałać połączenie pieprzu z kurkumą?
- łagodzi stany zapalne
- zmniejsza ból
- wzmacnia odporność
- chroni przed rozwojem chorób nowotworowych
- poprawia nastrój
- przyspiesza przemianę materii
Jak wiadomo każdy kij ma dwa końce, bywa więc też, że niektóre produkty mogą sobie wzajemnie zaszkodzić. Przy nieumiejętnym łączeniu składników lub kierowaniu się wyłącznie walorami smakowymi, nie trudno o pomyłkę. Jednym z przykładów może być klasyczne połączenie herbaty z miodem i cytryną, powszechnie uznawanej za podstawowe lekarstwo na przeziębienie. Czy jest tak w istocie? Niekoniecznie, ponieważ szyki psuje... temperatura.

HERBATA + CYTRYNA
tego lepiej nie łącz
Zarówno miód jak i cytryna w połączeniu z gorącą herbatą tracą swoje właściwości. Głównym winowajcą jest temperatura, ale nie tylko.
MIÓD
Dowiedziono, że obróbka termiczna negatywnie wpływa właściwości miodu. Już powyżej 48°C dochodzi do dezaktywacji enzymów i naturalnych probiotyków.
Okazuje się, że przy temperaturze powyżej 60°C miód może stać się nawet toksyczny. W próbce mocno podgrzanego miodu zaobserwowano znaczny wzrost HMF, szkodliwego organicznego związku chemicznego.
CYTRYNA
W liściach herbaty zawarta jest substancja oskarżana o niekorzystny wpływ na nasz mózg, a nawet o zmiany prowadzące do choroby Alzheimera. Mowa o glinie. Na szczęście w naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Do czasu!
Wszystko się zmienia, gdy do herbaty postanowimy dodać cytrynę. To właśnie ona zamienia nieprzyswajalny glin w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Najlepiej zatem unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny.
Jakie jeszcze kuchenne połączenia tworzą idealne duety i odpychające się pary? Czytaj więcej w galerii.
