


RYBA + WARZYWA KRZYŻOWE
te produkty nie idą w parze
Ryby to świetne źródło zdrowych kwasów Omega-3 i jodu, nie należy ich jednak łączyć ryb z warzywami takimi jak brokuł, kapusta czy też brukselka. Dlaczego? Warzywa te utrudniają wchłanianie jodu, co może być niekorzystne szczególnie dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy.

WINO + CZERWONE MIĘSO
te produkty nie idą w parze
Wiele osób docenia walory smakowe połączenia czerwonego wina z czerwonym mięsem, jeśli jednak spojrzymy ze zdrowotnego punktu widzenia, okazuje się nie być to najlepszy duet. Dlaczego? Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jak wiadomo bogatym źródłem tego pierwiastka jest właśnie czerwone mięso. Jeśli chcemy w pełni skorzystać z jego właściwości - nie zapijajmy go winem.