
Żółty arbuz
To arbuz niespodzianka, ponieważ z zewnątrz wygląda dokładnie jak jego „klasyczny brat”. Miąższ jest bardziej słodki niż ten czerwony i jest w smaku podobny nieco do miodu. Bywa dostępny np. w Kauflandzie. Czerwony i żółty arbuz wydają się być podobne pod względem odżywczym, a jeśli pojawiają się różnice, nie są znaczące.

Czarny czosnek
Nie jest to odrębna odmiana czosnki, a po prostu dobrze dojrzały czosnek. Czarny kolor jest efektem tego, jak niektóre cząsteczki rozkładają się w miarę starzenia się czosnku. Proces starzenia wpływa również na zapach i smak czosnku. W przeciwieństwie do białego, czarny czosnek ma łagodny zapach i karmelowy smak. Można używać go tak jak „klasycznego”, jest bardzo zdrowy, ma więcej przeciwutleniaczy niż biały czosnek.

Czarne maliny
Zarówno czerwone, jak i czarne maliny są bogate w składniki odżywcze, takie jak błonnik i witamina C, i mają podobny rozmiar, smak i strukturę. Jednak czarne maliny mają wyższą zawartość przeciwutleniaczy.

Fioletowe ziemniaki
Odmian fioletowych ziemniaków jest całkiem sporo! Chociaż są one nazywane raczej niebieskimi ziemniakami, ich kolor jest jednak fioletowy. Niektóre mają zarówno fioletową skórkę, jak i miąższ, inne fioletową skórkę i biały miąższ. Fioletowy pigment w ogóle nie wpływa na smak, więc smakują jak zwykłe ziemniaki, mają jednak znaczącą zawartość przeciwutleniaczy.