5/15
Kolory te są zupełnie naturalne. Co ciekawe, fioletowy...
fot. Unsplash.com

Fioletowy, zielony i pomarańczowy kalafior

Kolory te są zupełnie naturalne. Co ciekawe, fioletowy kalafior zachowa swój kolor również po upieczeniu, co sprawi, że talerz będzie wyglądał niesamowicie. Fioletowy kalafior smakuje podobnie do białego, z tą różnicą, że jest trochę słodszy, z bardziej orzechową nutą. Pomarańczowy kalafior jest czasami nazywany kalafiorem cheddar ze względu na swój wygląd (oczywiście nie smakuje jak ser). Ma podobną konsystencję i kruchość, co klasyczny kalafior. Może być łagodniejszy i słodszy w smaku. Zielony kalafior może natomiast wyglądać trochę inaczej niż klasyczny, odróżniają go „ostre” w wyglądzie różyczki.

6/15
Marchewka ma dużo więcej kolorów, niż mogłoby się nam...
fot. Unsplash.com

Kolorowe marchewki

Marchewka ma dużo więcej kolorów, niż mogłoby się nam wydawać. Na przykład żółta jest bliskowschodnią odmianą pomarańczowej. Żółte marchewki są słodsze i mają inne składniki odżywcze, więcej luteiny i mniej betakarotenu niż pomarańczowe. Poza tym marchewka może być też fioletowa, czerwona i biała. Co ciekawe, aż do końca XVI wieku, kiedy to Holendrzy wyhodowali słodką, pomarańczową marchewkę, prawie wszystkie uprawiane marchewki miały głęboki, ciemny fiolet.

7/15
Białe bakłażany występują w odcieniach kości słoniowej,...
fot. Unsplash.com

Biały bakłażan

Białe bakłażany występują w odcieniach kości słoniowej, białej do kremowej, a pod powierzchnią miąższ ma kolor od białego do kości słoniowej. Miąższ jest gęsty, delikatny, sprężysty i gąbczasty. Białe odmiany bakłażana mają zwykle więcej nasion niż fioletowe, po ugotowaniu miąższ robi się szary lub beżowy. Jest też mniej gorzki i kwaskowaty niż fioletowy.

8/15
Chociaż wciąż wydają się odrobinę dziwne, to czarne czy...
fot. Pixabay.com

Czarne pomidory

Chociaż wciąż wydają się odrobinę dziwne, to czarne czy czekoladowe pomidory można już w powodzeniem kupić nawet w sieciowych marketach. Te czarne różnią się nieco smakiem od klasycznych pomidorów, mogą zawierać wędzone nuty, bywają lekko pikantne, a nawet słonawe.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!

AKTUALIZACJA
Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!

Zobacz również

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Eurowybory 2024. Kandydaci do Parlamentu Europejskiego z Kujawsko-Pomorskiego

Eurowybory 2024. Kandydaci do Parlamentu Europejskiego z Kujawsko-Pomorskiego