1/5
ŚNIADANIE I – 340 kcal...
fot. Unilever Polska

ŚNIADANIE I – 340 kcal
Owsianka z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów, gruszką i mandarynką
Śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia, powinno dostarczyć nam energii niezbędnej do pracy całego organizmu. Owsianka pozwoli zachować uczucie sytości na dłuższy czas, ale także – dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, a w szczególności beta glukanu – pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
Składniki:
• 3 łyżki płatków owsianych (45 g)
• 1 łyżka migdałów (10 g)
• 1 mała mandarynka (50 g)
• 1/3 małej gruszki (30 g)
• 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 ml)


Przygotowanie:
1. Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
2. Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.

2/5
ŚNIADANIE II – 211 kcal...
fot. Unilever Polska

ŚNIADANIE II – 211 kcal
Koktajl z mleka i banana
Dlaczego warto jeść drugie śniadanie? Przede wszystkim, by uniknąć wielogodzinnej przerwy w jedzeniu. Doskonale sprawdzi się tutaj banan, który doda nam energii, a w połączeniu z mlekiem przygotujemy z jego dodatkiem smaczne smoothie. Dzięki temu, iż jest on także źródłem potasu, pomoże nam także obniżyć ciśnienie krwi.
Składniki:
• 1 szklanka mleka 1,5% tł. (250 ml)
• 1 średni banan (170 g)


Przygotowanie:
1. Odpowiednią porcję mleka wlej do wysokiego pojemnika. Umyj, obierz ze skórki banany, a następnie je pokrój.
2. Dodaj pokrojone owoce do mleka i całość zblenduj. Tak przygotowany koktajl przelej do szklanki.

3/5
OBIAD – 405 kcal...
fot. Unilever Polska

OBIAD – 405 kcal
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret
Na obiad sięgnąć możemy po kaszę, która zawiera błonnik utrudniający przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Warto na obiad przyrządzić chude mięso, np. cielęcinę będącą źródłem niezbędnego białka. W połączeniu z surówką z buraczków i jabłek polaną sosem winegret smakować będzie wspaniale! Ponadto, do ugotowanej kaszy i mięsa wystarczy dodać 2 łyżeczki Flory ProActiv, by podkreślić smak gotowej potrawy, ale także dostarczyć sobie steroli roślinnych, o których wiadomo, że obniżają cholesterol.
Składniki:
• cielęcina sznyclówka (100 g)
• pół marchewki (40 g)
• 1/3 korzenia pietruszki (20 g)
• plaster selera (20 g)
• 1 łyżeczka mąki (5 g)
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
• 2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
• 1 czerwony burak (100 g)
• 1/3 małego jabłka (30 g)
• 2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
• 1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
• 3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Przygotowanie:
1. Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
2. Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
3. Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
4. Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
5. Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
6. Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

4/5
PODWIECZOREK – 213 kcal...

PODWIECZOREK – 213 kcal
Warzywa z hummusem z pieczonego bakłażana
Ciecierzyca, która stanowi podstawowy składnik klasycznego hummusu, jest także źródłem błonnika, który pomaga wyeliminować nadmiar cholesterolu z organizmu. Jego smak wzbogaci pieczony bakłażan. Za sprawą świeżego selera naciowego i marchwi, nasz podwieczorek stanowić będzie także źródło steroli roślinnych, a przy tym smakować będzie naprawdę wyjątkowo.
Składniki:
• ciecierzyca (100 g)
• 1 łyżeczka sezamu (5 g)
• połówka małego bakłażana (60 g)
• 1 łyżeczka oliwy (5 g)
• 1 łyżeczka Flory ProActiv (do hummusu)
• 1-2 gałązki świeżej kolendry (2 g)
• pół marchewki (40 g)
• pół gałązki selera naciowego (30 g)
• 1 bułka wrocławska (10 g)
• 1 łyżeczka Flory ProActiv (do posmarowania bułki)


Przygotowanie:
1. Upiecz bakłażana w temp. 180°C, zdejmij skórkę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. Zblenduj na gładką masę ciecierzycę i ziarno sezamu - dodaj bakłażana, posiekaną kolendrę i 1 łyżeczkę Flory ProActiv. Wszystkie składniki raz jeszcze zblenduj.
3. Dopraw do smaku i podawaj z surowymi warzywami - marchewką pokrojoną w paski i selerem naciowym oraz z bułką posmarowaną łyżeczką Flory ProActiv.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

W Katowicach PiS zbierał podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Stop podwyżkom”

W Katowicach PiS zbierał podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Stop podwyżkom”

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Zobacz również

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Jest ostrzeżenie dla miasta!

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Jest ostrzeżenie dla miasta!