
KOLACJA – 323 kcal
Matias z musem chrzanowym
Cennym składnikiem jadłospisu są ryby - choć zawierają one sporą ilość tłuszczu, są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy naszego ciała, a nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać je sobie z pożywieniem. Co istotne, te kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływa na utrzymanie w normie cholesterolu. W połączeniu ze sterolami są prawdziwymi pogromcami cholesterolu.
Składniki:
• matiasy (100 g)
• 2 duże łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
• 1 płaska łyżka śmietany 18 % tł. (10 g)
• 1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)
• pół łyżeczki soku cytrynowego (3 g)
• 2-3 liście świeżego szpinaku (5 g)
• 4-5 listków botwinki (5 g)
• 2 kromki chleb żytniego razowego (60 g)
• 2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
Przygotowanie:
1. Matiasy dokładnie opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.
2. Matiasy odsącz z wody, pokrój w kawałki, ułóż na półmisku.
3. Na matiasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, należy je pokroić w drobne kawałki).
4. Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.
Przedstawiony jadłospis zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia, z wystarczającą ilością owoców i warzyw, może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7 do 10 proc. w ciągu 2–3 tygodni. Wysoki cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka zachorowania. Ogólnie korzystny efekt występuje w przypadku spożycia od 1,5 do 3 g steroli roślinnych.
Dieta 1500 kcal dziennie może pomóc w redukcji masy ciała u osób z nadwagą.