
Goździki
Oprócz imbiru, cytryny i miodu do herbaty możemy dodać też goździki. One również mogą wzmacniać naszą odporność, a to dlatego, że zawierają eugenol - substancję, która ma działanie antywirusowe i antybakteryjne.

Chilli
Chilli, podobnie jak cynamon, rozgrzewa. Ale nie tylko. Jest bogate w witaminę C. Wystarczy 100 gram, by uzupełnić 240 proc. dziennego zapotrzebowania.
Chilli zawiera też kapsaicynę, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Może być więc wsparciem przy odchudzaniu.

Kurkuma
Wiecie, co to złoty napój? To mleko, do którego dodaje się łyżeczkę miodu i łyżeczkę kurkumy. Taki napar zaleca się pić na przeziębienie. Nie bez przyczyny.
Kurkuma zawiera kurkuminę i tu rzeczywiście w pewnym sensie możemy mówić o zapobieganiu COVID-19. Kurkumina hamuje „burzę cytokin” i moduluje funkcje układu odpornościowego, może również hamować obrzęk płuc i ich włóknienie.

Pieprz
Pieprz nie tylko wzmacnia odporność, ale też przyspiesza metabolizm. Dzięki zawartości piperyny pieprz zwiększa przyswajanie kurkuminy aż o 2000 procent! A kurkumina wiecie już z poprzedniego slajdu, że działa antybakteryjnie i może po części zapobiegać COVID-19.