
Papryka
Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą.
Papryka:
- czerwona troszczy się o wzrok i skórę.
- zielona obfituje w kwas foliowy, dlatego polecana jest głównie kobietom planującym dziecko i ciężarnym.
- żółta jest ceniona jako źródło luteiny, a zatem dba o nasz wzrok.

Rzodkiewka
Zawarta w rzodkiewkach cała gama witamin z grupy B poprawia przemianę materii, błonnik zaś aktywizuje pracę jelit i oczyszcza je z resztek pokarmowych

Fasola
Fasola szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej.

Szczypior
Zawiera duże ilości witamin oraz związków chemicznych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. W 100 g świeżych liści znajdziemy aż 80 mg kwasu askorbinowego niemal 3 razy tyle co cytryna!
Szczypior obfituje też we wspomagający układ odpornościowy karoten, ale znajdziemy również witaminę B1, B2 oraz PP.
Roślina zawiera ponadto całą gamę minerałów: fosfor, żelazo, wapń, sód, magnez, a także potas.