9 z 14
Malecka zapiekanka z makaronem wstążki...
fot. Fot. archiwum

Malecka zapiekanka z makaronem wstążki

Składniki
1/2 kg makaronu wstążki
30 dag wędliny
20 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
tłuszcz, sól, pieprz, wegeta

Wykonanie
Makaron ugotować, wędlinę pokroić w paseczki i podsmażyć. Pieczarki i cebulę pokroić, a następnie osobno podsmażyć. Wszystko połączyć razem, układać warstwowo, dodać kukurydzę i połowę żółtego sera, startego na grubych oczkach. Jeszcze raz wymieszać, dobrze doprawić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać resztą sera i zapiec w piekarniku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

10 z 14
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą

Składniki
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.
Przepis Katarzyny Jaworek

11 z 14
Zapiekanka z ziemniakami i klopsami...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zapiekanka z ziemniakami i klopsami

Składniki
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
60 dag kapusty kiszonej
1 cebula
1 szklanka wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżeczki kminku
50 dag ziemniaków
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

12 z 14
Prosta zupa gulaszowa z papryką...
fot. fot. pixabay

Prosta zupa gulaszowa z papryką

Składniki  
600 g mięsa od szynki lub wołowego
cebula
ząbek czosnku
1 marchewka
5 ziemniaków
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,5 l  bulionu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
chili
sól
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek

Wykonanie        
Mięso pokroić w kostkę, najlepiej na noc zamarynować w przyprawach, można dodać również trochę musztardy.   Podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego do garnka. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojona w kostkę i czosnek. Dodać to wszystko do mięsa, przyprawić solę, pieprzem i papryką. Poddusić, dolać bulion, liście laurowe, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować godzinę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy wszystko będzie miękkie dodać cukier do smaku i przecier pomidorowy, majeranek. 
Przepis Małgorzaty Drabik

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

NOWE FAKTY
Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

"Staramy się być fair stosunku do uczelni publicznych i tego samego oczekujemy"

Zobacz również

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"