
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Składniki
pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
2 kopiaste łyżki majonezu
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 jajka
80 g żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
ząbek czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
Zetrzeć żółty ser. Umieścić dwie łyżki majonezu w misce, dodać mąkę oraz żółty ser. Wbić dwa jajka a następnie wymieszać. Umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne, a połowę papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Drugą połowę papryki można wykorzystać do dekoracji talerzy. Umyć mięso i pokroić na małe kawałki.
Do masy majonezowej dodać paprykę oraz mięso. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przepis Anny Hoszowskiej
Zobacz również inne pomysły na obiad: https://stronakuchni.pl/tag/obiad