
Chcesz poznać pyszny przepis na pączki z marmoladą, dżemem lub konfiturą? Zobacz składniki i sposób przygotowania -------->
![[sc]Składniki[/sc]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8c/62/5a6efdc987bba_o_xlarge.jpg)
[sc]Składniki[/sc]
Ciasto:
[lista]
[*] 500g mąki pszennej tortowej
[*] 50 g świeżych drożdży
[*] 4 łyżki cukru
[*] 250ml szklanka mleka
[*] 1 łyżka cukru wanilinowego
[*] 5 żółtek
[*] 50 g masła roztopionego i ostudzonego
[*] 2 łyżki rumu
[*] szczypta soli
[/lista]
Dodatkowo:
[lista]
[*] ulubiona konfitura, dżem lub marmolada
[*] cukier puder
[*] tłuszcz do smażenia
[/lista]
Przejdź do następnego slajdu-------->
![[sc]Sposób przygotowania pączków z marmoladą:[/sc]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8c/62/5a6efdc995c34_o_xlarge.jpg)
[sc]Sposób przygotowania pączków z marmoladą:[/sc]
Najpierw robimy rozczyn mieszając z ciepłym mlekiem drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy masę do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i szczyptę soli. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 1 łyżką cukru waniliowego na białą pianę. Do miski z mąką wlewamy rozczyn i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy ciasto. Zagniatamy ręką ciasto przez około 15 minut, po czym dodajemy do niego roztopione, ostudzone masło i rum.
Zagniatamy dalej ciasto i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przejdź do następnego slajdu-------->

Na blat oprószony mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy przez chwilę. Następnie formujemy walec i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki. Powtarzamy procedurę z całym ciastem. Na środek każdego krążka kładziemy 1/2 łyżeczki dżemu i lepimy pączki. Następnie rozkładamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przejdź do następnego slajdu-------->