
Naleśniki z kaszą gryczaną i grzybami
Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 3 łyżki roztopionego masła; farsz: 200 g kaszy gryczanej białej, 1 cebula posiekana, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie), sól, pieprz
Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i posiekać. Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować naleśniki - wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią. Gotowe napełnić farszem. Podawać na ciepło. (www.halina.eu)

Tarta z grzybami
masło, mąka 300 g, żółtko 2 szt., woda 100 ml, śmietanka 42 proc. 100 ml, śmietana 18 proc. 1 łyżka na porcję, cebula 1 średnia, masło 1 łyżka, podgrzybek świeży lub mrożony 250 g, kurki świeże lub mrożone 250 g, pieczarka świeża 6 średnich sztuk, mąka 1 łyżeczka, sól, pieprz do smaku
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min., w temperaturze 200 st.C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko gotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st. C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
Farsz: cebula 1szt., olej rzepakowy 2 łyżki, pieczarki 500 g, podgrzybki świeże 50 g, śmietana 22% 150 ml, świeży tymianek 5-6 gałązek, ser żółty 150 g, sól, pieprz czarny; składniki na ciasto naleśnikowe: mleko 300 ml, mąka pszenna 1 szklanka, jajko 1 szt., sól, cukier, olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę poddusić. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Dodać do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i smażyć ok. 2-3 minut. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany. (www.piatnica.com.pl x 2)

Krokiety z ryżem , grzybami i szpinakiem
2 saszetki (200 g) ryżu brązowego, 500 g podgrzybków (lub pieczarek) drobno pokrojonych, 4 ząbki czosnku drobno posiekanego, 2 cebule drobno posiekane, 100 g szpinaku krojonego, sól i pieprz; ciasto: 6 jajek, bułka tarta, 300 g mąki, 500 ml mleka, 3 łyżki oleju, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej, pół łyżeczki soli
Ryż ugotować. Z mąki, mleka, oleju, 3 jajek, wody i soli zrobić ciasto na naleśniki. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać grzyby i smażyć kilka minut, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty. Połączyć składniki w misce, dodać jedno jajko i odrobinę bułki tartej. Na naleśniki nałożyć farsz i zwijać krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
(www.britta.pl)