
Gofry z kurkami
opakowanie gofrów, 50 g świeżych kurek, łyżka masła, 4 plasterki szynki parmeńskiej, starty parmezan, 100 g twarogu półtłustego, 10 listków bazylii, 3 łyżki śmietany 12 proc., sól i pieprz
Kurki oczyścić na sucho szczoteczką lub pędzelkiem. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i położyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem. (www.dancake.pl)

Kasza jęczmienna z dynią i kurkami
2 saszetki kaszy jęczmiennej, 1 mała dynia piżmowa, świeży rozmaryn, sól, pieprz, olej rzepakowy, garść świeżych lub mrożonych kurek, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki, mały słoik suszonych pomidorów, 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny
Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.

Kasza gryczana z kurkami
200 g kaszy gryczanej, 1 duża czerwona cebula, 2 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, 400 g kurek, 3 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, jajko (jedno na jedną porcję)
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w paski i lekko podsmażyć na patelni z olejem lub oliwą. Kurki umyć i osuszyć. Większe przekroić na pół/ćwiartki; przyprawić solą i pieprzem, smażyć na maśle przez kilka minut. Do kurek dodać ugotowaną kaszę i cebulę, wszystko wymieszać. Jeśli będzie potrzeba, doprawić. Jajko sadzone smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż żółtko lekko się zetnie. Powinno jednak pozostać płynne w środku. Kaszę z kurkami podawać z jajkiem sadzonym oprószonym pieprzem i solą. (www.halina.eu x 2)

Tartaletki z kurkami
Ciasto (na 5 tartaletek): 250 g mąki pszennej, 50 g masła, 4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli. Nadzienie: 250 g kurek, 150 g boczku, 50 g tartego sera, 2 jajka, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g jogurtu naturalnego, siekana pietruszka
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wykładamy foremki do tartaletek ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku w 180 st. C. Przygotowujemy nadzienie, podsmażając boczek z kurkami. Do miski wbijamy 2 jaja i mieszamy z jogurtem, tartym serem, pietruszką i przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy przestudzony boczek i kurki. Upieczone tartaletki faszerujemy i pieczemy 10 minut w piekarniku też w 180 st. C.