1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce...
fot. GettyImages/Liudmila Zavialova

Trwa sezon na jesienne owoce

Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele.

2 z 9
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

3 z 9
Dżem z jabłek domowej roboty, podobnie jak szarlotkę,...
fot. pixabay.com

Jesień zamknięta w słoikach

Dżem z jabłek domowej roboty, podobnie jak szarlotkę, najlepiej zrobić z trzeciej grupy jabłek. Renety lub antonówki wypadną doskonale i dadzą kwaskowy posmak przetworom. Umyty 1 kg jabłek pokroić w kostkę lub zetrzeć, dodać sok z cytryny, opcjonalnie szczyptę przypraw i gotować wraz z połową szklanki wody. Odparować do momentu zgęstnienia masy. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i dalej mieszać. Przetwory pasteryzować w słoikach.

4 z 9
Tarta z gruszkami to aromatyczny, jesienny deser, który...
fot. pixabay.com

Tarta grzechu warta

Tarta z gruszkami to aromatyczny, jesienny deser, który warto wykonać w domu. Szklankę mąki połączyć z połówką kostki masła, żółtkiem i 50 ml wody, następnie zagniecione ciasto schłodzić. Po upływie 40 minut wyłożyć na blachę, nakłuć i piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na gotowe ciasto położyć trzy pokrojone w plastry gruszki. Zmiksować jajka z opakowaniem jogurtu naturalnego, łyżeczką cukru wanilinowego, 1/3 szklanki cukru i zalać masą owoce. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec dalej przez pół godziny.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Pierwszy trener Świątek z ważnym apelem. "Pamiętajmy, że Iga jest tylko człowiekiem"

TYLKO U NAS
Pierwszy trener Świątek z ważnym apelem. "Pamiętajmy, że Iga jest tylko człowiekiem"

Zobacz również

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni