Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele.
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele. GettyImages/Liudmila Zavialova
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne walory. Jak smakują ligole? Do czego użyć konferencji? W czym sprawdzą się węgierki? Podpowiadamy, jakimi rodzajami owoców warto się zainteresować, a także przedstawiamy przepisy na ich wykorzystanie.

Spis treści

Smaki jesieni możemy poczuć w ciastach, przetworach i zwykłej surowej odsłonie. Na straganach roi się od skrzynek pełnych rumianych, gotowych do spożycia owoców. Kończą się odmiany jesienne, wkraczają zimowe, które nadają się do przechowywania.

Jabłka — odmiany, smaki, wykorzystanie

Jabłka to chluba naszych sadów. Polacy są w czołowej grupie producentów tych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian, każda różni się smakiem, wyglądem i konsystencją. Jedni lubią twarde i kwaśne, drudzy wolą słodkie i mięsiste. Niezależnie od gustu, każdy owoc to kopalnia prozdrowotnych składników – witamin, błonnika, wapnia, żelaza, czy też magnezu. Regularne spożywanie normuje trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.

W palecie gatunków każdy znajdzie coś dla siebie. Ze względu na zastosowanie wyróżniamy trzy klasyfikacje.

  • JABŁKA DESEROWE

Do bezpośredniego spożycia najlepsze są odmiany deserowe, są dość twarde, soczyste i mają słodki posmak. Najlepiej wybrać ligole, gale, rubiny oraz jonatany. Dzięki zbitemu miąższowi sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek w formie startej lub krojonej.

  • JABŁKA STOŁOWE

Jabłka stołowe nadają się do surowego jedzenia lub pieczenia. Ich miąższ jest delikatniejszy i będzie doskonały do przygotowania deserów lub dodatku do mięs. Kortlandy, paularedy, lobo, linde, delikatesy, glostery – te odmiany podkręcą smak niejednej tarty lub kaczki podanej w całości.

  • JABŁKA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ

Szarlotka na weekend? Przetwory i dżemy na zimowe dni? Do obróbki termicznej przeznaczone są specjalne rodzaje jabłek. Mają kwaskowy posmak i szybko ulegają rozgotowaniu. Do tej grupy zaliczamy m.in. renety, antonówki, idaredy.

Większość wspomnianych jabłek można także rozróżnić ze względu na porę występowania. Mówimy wtedy o odmianach:

  • letnich,
  • jesiennych
  • oraz zimowych.

Umownie okres dojrzewania zimowych odmian, np. idaredów, szampionów, glosterów czy jonagoldów przypada na przełom września i października, ogrodnicy zrywają je jednak wcześniej. W tym roku owoce dojrzały wcześniej.

Zobacz, jak przechowywać owoce jesienią i zimą: Gruszki i jabłka. Odmiany zimowe wytrzymają w chłodzie kilka dobrych tygodni. Jak przechowywać glostery lub konferencje?

Gruszki - odmiany i klasyfikacja

Gruszki to kolejne owoce, które śmiało możemy wykorzystać w jesiennych przepisach.

Podobnie, jak w przypadku jabłek, wyróżniamy rodzaje:

  • letnie,
  • jesienne,
  • zimowe.

Najpopularniejszy letni owoc to klapsa, duża i słodka, gotowa do spożycia. W okresie jesiennym warto postawić na konferencje i bonkrety – twarde, o gęstym miąższu. Tego rodzaju gruszki będą dobre do przetworów lub ciast. Komisówki i lukasówki to gruszki zimowe, mają słodko-kwaśny smak i nadają się do przetworów i przechowywania. Mało kto wie, że owoce są źródłem jodu i boru, co wpływa korzystnie na pracę mózgu i gruczoł tarczycy.

To też może Cię zainteresować

Śliwki - rodzaje i wykorzystanie

Śliwki to kolejne jesienne owoce, które na co dzień goszczą w naszych sadach. Doskonałe do deserów i obiadów, a także spożywane na surowo, w wersji suszonej czy wędzonej. Bogate w błonnik mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Zawarte w śliwkach witaminy A, C, E oraz polifenole w ciemnych odmianach mają działanie antyoksydacyjne.

Najpopularniejsze rodzaje to:

  • renklody,
  • lubaszki,
  • węgierki.

Wyróżnia się także mirabelki, opale i śliwki brzoskwiniowe.

Jak wykorzystać jesienne owoce? Sprawdź przepisy w naszej galerii:

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl