Kiedy ruszy sezon na polskie morele i brzoskwinie? Tym różnią się te owoce. W tym roku może być ich mniej

Katarzyna Zawada
Brzoskwinie kojarzą się z pełnią lata. Ich smakiem najlepiej raczyć się w sierpniu.
Brzoskwinie kojarzą się z pełnią lata. Ich smakiem najlepiej raczyć się w sierpniu. Mariusz Kapała/Polska Press
Do widoku brzoskwini wielu klientów jest przyzwyczajonych. Importowane owoce praktycznie przez cały rok goszczą w różnych odmianach na sklepowych półkach. Walory moreli także można poznać poza sezonem, choćby w formie suszowej. Nie ma to jednak, jak polski produkt. Smak krajowych dóbr natury odbiega od smaku tych towarów, które przebyły długą drogę w transporcie. Kiedy rozpocznie się sezon na polskie brzoskwinie i morele?

Spis treści

Zarówno brzoskwinie, jak i morele sprawdzą się w kuchni. Jako przekąska, baza sosów, dodatek do ciast – pomysłów nie brakuje. Gdy tylko pojawiają się te letnie owoce, wiele gospodyń zabiera się za robienie przetworów. Dżemy i konfitury, po zakończeniu wakacji, urozmaicą jesienne i zimowe menu.

Zobacz też: Domowe przetwory psują się? Dżemy i inne słoiki mogą być niebezpieczne przez prosty błąd – ostrzega sanepid

Czym się różni morela od brzoskwini? Włącz te owoce do diety

Odróżnienie obu owoców pestkowych nie jest trudne. Morele są mniejsze, mają żółto-pomarańczową barwę, w smaku wykazują większą kwaskowość. Dodatkowo sam miąższ jest zbity i nie rozpada się. Dlatego też to właśnie te owoce wybiera się do suszenia. Z kolei brzoskwinie są większe, bardziej soczyste i mają inną pestkę.

Mówi się, że morele to jedne ze zdrowszych owoców, mają mnóstwo antyoksydantów, co widać po barwie skórki – jest bogata w karoten. Więcej kalorii mają te suszone. Dlaczego warto sięgać po morele? Wpływają m.in. na dobry wzrok, piękną skórę, trawienie i zdrowe serce.

Podobnie brzoskwinie dostarczają wielu składników odżywczych. Najlepiej spożywać je ze skórką, to tam kryje się najwięcej witamin.

Powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych, ale także tych w okresie menopauzy, informuje Marta Siesicka-Osiak, Strona Zdrowia.

Kiedy polskie morele i brzoskwinie?

W czerwcu na straganach królują truskawki, czereśnie i maliny. Ich ceny, wraz ze zwiększoną podażą, stopniowo maleją. Lada moment będzie też wysyp jagód, a w lipcu do sprzedaży trafią pierwsze śliwki oraz długo wyczekiwane pierwsze morele i niektóre z brzoskwiń. Formalnie najpierw powinny być morele (początek lipca), a kilka tygodni później dojrzałe brzoskwinie, ale przyspieszona wegetacja i wybór odmiany wpływa na to, że wiele owoców można kupić wcześniej. Smakiem obu pestkowców będzie można cieszyć się przez całe wakacje.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Cena za kilogram będzie uzależniona od zbiorów. Tegoroczna wiosna przyniosła przymrozki, co za tym idzie straty dla wielu sadowników. W efekcie moreli i brzoskwiń może być mniej, a to przełoży się na ilość pieniędzy, jaką przyjdzie klientowi wyciągnąć z portfela.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Biało-Czerwoni nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Wzruszony debiutant

Biało-Czerwoni nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Wzruszony debiutant

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl