
Domowe łódeczki ziemniaczane z serem
0,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g sera żółtego, 200 ml kwaśnej śmietany, 1 pęczek szczypiorku
Ziemniaki umyć i ugotować w całości na pół twardo. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek. Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem. (www.msm-monki.pl)

Ziemniaki a la Hasselback
4 duże ziemniaki, 2 kiełbasy, 1 ząbek czosnku, świeży majeranek, olej, sól i pieprz
Podgotowane ziemniaki obieramy ze skórki i studzimy. Nacinamy prawie do końca, ale uważamy, by nie przekroić ich na pół. Kiełbasę i czosnek kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy. Zapiekamy w piekarniku. (www.pekpol.pl).

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii
ok. 1 kg ziemniaków, 1 cukinia, 0,5 l słodkiej śmietanki 18%, 2 żółtka, 2 ząbki czosnku100 g, sera żółtego, 100 g wędzonego boczku, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, sól i pieprz
Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz i dokładnie zmieszać potrząsając. Przelać do żaroodpornego naczynia i posypać startym serem. Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem. Piec w piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Zapiekankę posypać świeżym rozmarynem. (www.msm-monki.pl)