
Ziemniaczano-serowe gratin
1 kilogram ziemniaków, 600 ml mleka, 100 g serka topionego kremowego, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, 150 g sera żółtego
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki. Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć i podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. (www.msm-monki.pl)

Peruwiańskie krokiety
1 kg ziemniaków (typu C, proponowane odmiany: Anielka, Aster, Bursztyn, Centra, Etiuda), 1 jajko, 40 g mąki, sól; farsz: 500 g mielonego mięsa, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 2 jajka ugotowane, 1 jajko surowe, 10 g rodzynek, 20 g oliwek, sól, pieprz i ostra papryka do smaku, olej
Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości. Po wystudzeniu mielimy je na gładkie puree, dodajemy sól, jajko i mąkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso mielone i smażymy kolejne 3 minuty. Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i pocięte w plasterki oliwki. Łączymy całość z surowym jajkiem i dokładnie mieszamy. Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy małe placki wielkości środka dłoni, układamy na nich farsz, formujemy kulki lub podłużne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Potrawę możemy serwować z sosem jogurtowo-kolendrowym. (www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Ziemniaki ziołowe z szynką parmeńską
500 g małych ziemniaków, cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1/2 małego opakowanie jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 5 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 75 g), łyżka startego sera twardego, garść natki pietruszki, garść świeżej mięty, garść szczypiorku
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli. Całość wystudź. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj łyżkę oleju, startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny i całość wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę i szczypiorek oraz łyżkę musztardy wraz z jogurtem i całość wymieszaj. Pokrój w kostkę szynkę parmeńską następnie usmaż ją na suchej patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po szynce usmaż cebulę. Dodaj łyżkę sera Pecorino Romano. Wymieszaj sałatkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem do smaku. (www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Zupa ziemniaczana z boczkiem
3 duże ziemniaki, 1/2 pora, 1 ząbek czosnku, 200 g twardego sera żółtego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 100 g boczku, 500 ml bulionu warzywnego, szczypiorek
Umyte i pokrojone ziemniaki i pora wrzucić do garnka. Zalać bulionem warzywnym i dodać starty czosnek. Ugotować. Zblendować na gładką masę. Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Do zupy dodać 2 łyżki jogurtu i starty ser żółty; posypać boczkiem, serem i szczypiorkiem. (www.pekpol.pl)