5 z 16
500 g ziemniaków, 150 g kalafiora, 100 g pora, cebula,...
fot. Pixabay

Curry z ziemniakami, kalafiorem i porem

500 g ziemniaków, 150 g kalafiora, 100 g pora, cebula, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty), ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki ziarenek kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól, olej rzepakowy, świeża kolendra
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Podsmaż je na oleju rzepakowym z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

6 z 16
500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 3 szalotki, 2 ząbki...
fot. FOT. Mat. pras. MSM Mońki

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego i z pieczarkami

500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia; sos:,150 g świeżych pieczarek, 1 łyżka oleju rzepakowego, 300 g serka topionego, 100 ml słodkiej śmietanki, sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. (www.msm-monki.pl)

7 z 16
400 g sera żółtego, 1,5 kg ziemniaków, 150 g boczku...
fot. FOT. Mat. pras. MSM Mońki

Podlaska babka ziemniaczana

400 g sera żółtego, 1,5 kg ziemniaków, 150 g boczku wędzonego parzonego, 150 g kiełbasy wędzonej, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko wymieszać. Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 60 minut. (www.msm-monki.pl)

8 z 16
1 kg ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1/2 pęczka natki...
fot. FOT. Mat. pras. MSM Mońki

Placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym

1 kg ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku, olej; składniki na sos: 2-3 średnie cebule, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki wody, 300 g serka topionego kremowego, pieprz czarny, 1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki obrać, umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju; dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem. (www.msm-monki.pl)

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Zobacz również

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu