
Curry z ziemniakami, kalafiorem i porem
500 g ziemniaków, 150 g kalafiora, 100 g pora, cebula, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty), ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki ziarenek kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól, olej rzepakowy, świeża kolendra
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Podsmaż je na oleju rzepakowym z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego i z pieczarkami
500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia; sos:,150 g świeżych pieczarek, 1 łyżka oleju rzepakowego, 300 g serka topionego, 100 ml słodkiej śmietanki, sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. (www.msm-monki.pl)

Podlaska babka ziemniaczana
400 g sera żółtego, 1,5 kg ziemniaków, 150 g boczku wędzonego parzonego, 150 g kiełbasy wędzonej, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko wymieszać. Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 60 minut. (www.msm-monki.pl)

Placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym
1 kg ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku, olej; składniki na sos: 2-3 średnie cebule, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki wody, 300 g serka topionego kremowego, pieprz czarny, 1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki obrać, umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju; dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem. (www.msm-monki.pl)