
Ziemniaki, poza swoimi walorami zdrowotnymi, są też niezwykle wydajnym i uniwersalnym produktem do tworzenia obiadowych dań, a do tego są tanie. W zależności od upodobania możemy jeść je gotowane lub pieczone, albo też przygotować z nich placki, kluski śląskie, leniwe, kopytka czy pierogi ruskie

Leczo z ziemniakami
500 g ziemniaków, 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 puszki pomidorów krojonych po 400 g każda, ząbek czosnku, 1 duża cebula, 2 filety z piersi kurczaka (lub słoik/puszka ciecierzycy), sól, pieprz, papryka suszona słodka i ostra, świeża bazylia, 5 łyżek oleju rzepakowego
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka lub odsączoną ciecierzycę. Dodaj po szybkim obsmażeniu posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć kolejno: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan, czosnek. Zamieszaj wszystko i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj. Po upływie 10 min. dodaj sól i pieprz. Przykryj całość przykrywką i duś 30 min. na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Przypraw danie pełną łyżeczką słodkiej papryki i ostrą papryką według preferencji. W razie konieczności dosól. Pod koniec gotowania dodaj 2 garści posiekanych świeżych listków bazylii. Podawaj z kromką pieczywa i jogurtem greckim.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Frytki z sosem migdałowo-koperkowym
500 g ziemniaków, 20 g oleju rzepakowego, łyżeczka cukru, sól czosnkowa, zioła prowansalskie; sos: 2 łyżeczki mielonych migdałów, 200 g jogurtu naturalnego kremowego, 3 łyżeczki siekanego świeżego koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o bokach 1-1,5 cm. Przepłucz, zalej wodą i dodaj cukier (sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące). Odstaw na 30 min. Po tym czasie dokładnie wypłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W misce lub na blaszce przypraw ziemniaki według upodobań. Dodaj oliwę i wymieszaj ziemniaki; ułóż je na płasko na blaszce. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku z termoobiegiem. Idealnie jest przełożyć je na drugą stronę w połowie pieczenia. Całość pieczenia powinna trwać około 40-45 min. Tarte migdały wsyp do miseczki, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, siekany koperek i dopraw do smaku.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)

Hiszpańska tortilla ziemniaczana
4 średniej wielkości ziemniaki, 4 jajka, łyżka świeżego posiekanego tymianku cytrynowego, 110 g pora, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wystudź. Połowę rozgnieć widelcem, a drugą połowę pokrój w kostkę. Na łyżce oleju podsmaż pokrojonego pora z ząbkiem czosnku i dodaj go do ziemniaków. Później dodaj do nich jajka, sól, pieprz i tymianek. Całość smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty.
(www.ziemniakiczykartofle.com.pl)