1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Nieważne, jaką mamy porę roku, bo nie ma takiej, w której...
fot. 123 RF

Nieważne, jaką mamy porę roku, bo nie ma takiej, w której nie udałoby się skomponować smacznej i zdrowej surówki. To znakomite, a przede wszystkim zdrowe, przekąski, przystawki lub dodatki do dań głównych.

Do przygotowania zdrowych surówek możemy wykorzystać same warzywa, albo też przyrządzić mix warzywno-owocowy. Istotne jest również to, że zazwyczaj przygotowanie surówki nie zajmuje nam wiele czasu, dlatego zanim kupimy gotową w sklepie, zastanówmy się, czy na pewno warto, a przynajmniej przyjmijmy taką zasadę, że nie robimy tego zawsze.

Oto kilka prostych i szybkich przepisów na surówki. Do niektórych z nich, by ożywić ich smak, używamy niewielką ilość majonezu, który, jak wiadomo, zdrowy nie jest. Możemy jednak zrobić go w domu sami lub zamienić go na łyżkę oliwy i rozmaite świeże zioła, które wzbogacą smak każdej surówki.

Zobacz kolejny przepis --->

2 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z buraków

Surowe lub lekko podgotowane buraki (2-3 większe) ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Dodajemy 2 starte na wiórki jabłka. 1 cebulę i 2-3 ząbki czosnku drobno szatkujemy i wrzucamy do buraków. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z połówki cytryny. Możemy też dodać świeże oregano lub bazylię, które podniosą smak surówki i pięknie ja ozdobią.

Zobacz kolejny przepis --->

3 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z marchwi
i kiszonej kapusty

3 średniej wielkości surowe marchewki i 2 jabłka ścieramy oraz dodajemy do połowy kilograma kiszonej, nie za kwaśnej, kapusty. Mieszamy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. A jeśli ktoś lubi, to także bardzo zdrowym i wspomagającym trawienie kminkiem.

Zobacz kolejny przepis --->

4 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z pora

3 pory obieramy, myjemy, polewamy wrzątkiem i osuszamy. Kroimy je w drobne plasterki i dodajemy do połowy niewielkiej główki poszatkowanej białej kapusty. Ścieramy na grubej tarce dwa/trzy jabłka i szybko mieszamy całość z dwoma łyżkami majonezu lub sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Możemy podać ze świeżym rozmarynem, majerankiem lub oregano - według naszego smaku.

Zobacz kolejny przepis --->

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To nie był mecz Biało-Czerwonych w Katalonii. Występ Zielińskiego niczym widmo

To nie był mecz Biało-Czerwonych w Katalonii. Występ Zielińskiego niczym widmo

Polska - Włochy: Pierwsza porażka Biało-Czerwonych w mistrzostwach świata

Polska - Włochy: Pierwsza porażka Biało-Czerwonych w mistrzostwach świata

Magdalena Biejat i Szymon Hołownia na debacie w Gdyni. "Nie skaczemy sobie do oczu"

O TYM SIĘ MÓWI
Magdalena Biejat i Szymon Hołownia na debacie w Gdyni. "Nie skaczemy sobie do oczu"

Zobacz również

Cudowny półfinał Ligi Mistrzów. Szczęsny puścił 3 gole. Równe szanse przed rewanżem

Cudowny półfinał Ligi Mistrzów. Szczęsny puścił 3 gole. Równe szanse przed rewanżem

Tomasz Jakubiak nie żyje. Juror MasterChefa przegrał walkę z nowotworem

Tomasz Jakubiak nie żyje. Juror MasterChefa przegrał walkę z nowotworem