5 z 10
Surówka z kapusty...
fot. 123 RF

Surówka z kapusty
pekińskiej

Niewielką kapustę pekińską dokładnie myjemy i szatkujemy (bez głąba). Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2-3 jabłka i dodajemy je do miski z kapustą. Dodajemy odsączone marynowane kapary (słoiczek lub pół, wedle uznania). Całość mieszamy z dwoma łyżkami majonezu (najlepiej domowej roboty) zmieszanego z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (możemy też użyć pieprz cytrynowy). Surówkę możemy ozdobić krążkami czerwonej papryki.

Zobacz kolejny przepis --->

6 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z selera

Średniej wielkości obrany seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy dwa starte jabłka i skrapiamy sokiem z cytryny. Do małego jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę majonezu i mieszamy ze startą masą.
Ta najprostsza wersja surówki może być wzbogacona o rodzynki lub drobno pokrojoną brzoskwinię albo nektarynkę (obrane ze skórki), albo podana z utartą marchwią (dwie średnie marchewki wystarczą).

Zobacz kolejny przepis --->

7 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z rzodkiewką

10-12 rzodkiewek po umyciu kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich tak samo pokrojony zielony ogórek (trzeba go dobrze umyć, ale nie trzeba obierać). Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z liśćmi sałaty (takiej odmiany, jaką lubimy lub kilku odmian zmieszanych). Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny lub robimy swój winegret (według smaku). Podajemy posypane szczypiorem. Gdy jest sezon na młode pokrzywy, ich liście również można do takiej surówki dodać.

Zobacz kolejny przepis --->

8 z 10
Surówka...
fot. 123 RF

Surówka
z sałaty

Powinniśmy mieć do niej co najmniej dwa rodzaje sałaty: masłową, kruchą, lollo, radicchio lub dębolistną łączymy z roszponką, a jeśli lubimy jej bardziej pikantny smak – również z rukolą. Umyte liski rwiemy do miski, a do nich wrzucamy kilkanaście czarnych oliwek bez pestek. Całość mieszamy z oliwą i sokiem z całej cytryny.
Tę wersję surówki możemy wzbogacić pomidorkami koktajlowymi, drobno pokrojoną czerwoną papryka lub drobno pokrojonym zielonym ogórkiem (najlepiej gruntowym).

Zobacz kolejny przepis --->

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Barcelona pod ostrzałem. Dlaczego piłkarze Barcy mają zabandażowane nadgarstki?

Barcelona pod ostrzałem. Dlaczego piłkarze Barcy mają zabandażowane nadgarstki?

Oprawa przed półfinałem Ligi Mistrzów. W Anglii też potrafią czasem zadymić

O TYM SIĘ MÓWI
Oprawa przed półfinałem Ligi Mistrzów. W Anglii też potrafią czasem zadymić

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Zobacz również

Wspólna deklaracja 10. szczytu Inicjatywy Trójmorza podpisana

Wspólna deklaracja 10. szczytu Inicjatywy Trójmorza podpisana

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne