
Surówka z kapusty
pekińskiej
Niewielką kapustę pekińską dokładnie myjemy i szatkujemy (bez głąba). Na tarce o dużych oczkach ścieramy 2-3 jabłka i dodajemy je do miski z kapustą. Dodajemy odsączone marynowane kapary (słoiczek lub pół, wedle uznania). Całość mieszamy z dwoma łyżkami majonezu (najlepiej domowej roboty) zmieszanego z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (możemy też użyć pieprz cytrynowy). Surówkę możemy ozdobić krążkami czerwonej papryki.
Zobacz kolejny przepis --->

Surówka
z selera
Średniej wielkości obrany seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy dwa starte jabłka i skrapiamy sokiem z cytryny. Do małego jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę majonezu i mieszamy ze startą masą.
Ta najprostsza wersja surówki może być wzbogacona o rodzynki lub drobno pokrojoną brzoskwinię albo nektarynkę (obrane ze skórki), albo podana z utartą marchwią (dwie średnie marchewki wystarczą).
Zobacz kolejny przepis --->

Surówka
z rzodkiewką
10-12 rzodkiewek po umyciu kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich tak samo pokrojony zielony ogórek (trzeba go dobrze umyć, ale nie trzeba obierać). Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z liśćmi sałaty (takiej odmiany, jaką lubimy lub kilku odmian zmieszanych). Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny lub robimy swój winegret (według smaku). Podajemy posypane szczypiorem. Gdy jest sezon na młode pokrzywy, ich liście również można do takiej surówki dodać.
Zobacz kolejny przepis --->

Surówka
z sałaty
Powinniśmy mieć do niej co najmniej dwa rodzaje sałaty: masłową, kruchą, lollo, radicchio lub dębolistną łączymy z roszponką, a jeśli lubimy jej bardziej pikantny smak – również z rukolą. Umyte liski rwiemy do miski, a do nich wrzucamy kilkanaście czarnych oliwek bez pestek. Całość mieszamy z oliwą i sokiem z całej cytryny.
Tę wersję surówki możemy wzbogacić pomidorkami koktajlowymi, drobno pokrojoną czerwoną papryka lub drobno pokrojonym zielonym ogórkiem (najlepiej gruntowym).
Zobacz kolejny przepis --->