
Naleśniki z malinami, serkiem mascarpone i kremem Nutella
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- Szczypta soli
- Maliny (ilość wedle uznania)
- Serek mascarpone (po 1 łyżce na naleśnik)
- Krem Nutella (15 g na 1 porcję)
Sposób przygotowania
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksujemy przez minutę, aż składniki się połączą.
Naleśniki smażymy z obu stron na suchej nieprzywierającej patelni.
Smarujemy każdy naleśnik serkiem. Zawijamy jak krokiety, czyli najpierw dwa przeciwległe brzegi, a powstały w ten sposób prostokąt w rulonik. Na wierzch, przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskamy krem Nutella. Wierzch posypujemy malinami.
Źródło: nutella.com
Kolejny przepis --->

Pancakes z jabłkami i kremem Nutella
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 4 jabłka
- Krem Nutella (15 g na 1 porcję)
Sposób przygotowania
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dosypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Smażymy z obu stron na złoto na suchej, nieprzywierającej patelni.
Z umytych, ale nieobranych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w kostkę i wsypujemy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Prażymy przez około 5 minut aż nabiorą złotego koloru.
Co drugi pancake smarujemy kremem Nutella (15 g na 1 porcję), a na wierzchu układamy podpieczone jabłka.
Źródło: nutella.com