5/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

Pełnoziarniste muffiny z ulubionymi owocami

Składniki
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki jasnego cukru
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dwie szczypty soli
truskawki
borówki amerykańskie

Sposób przygotowania
1.Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je 1/2 szklanki mleka - odstawiamy na mniej więcej pół godziny.
2.W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko, cukier, cukier wanilinowy, olej i mleko.
3.Gdy płatki już namiękną, dosypujemy mąkę i pozostałe suche składniki.
4.Przesypujemy suche składniki do mokrych, dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i borówki (w całości), mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami.
5.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.

6/9
Sylwester 2018/2019: koreczki, śledzie, ciasta. Poznaj sprawdzone przepisy na sylwestrowe smakołyki
fot. mat.prasowe
7/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

Pomidory nadziewane sałatką z kuskusu

Składniki
2 łyżki majonezu
1/4 szklanki kaszy kuskus
1/4 papryki czerwonej
50 g szynki konserwowej
1/2 cebulki
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory
sól i pieprz

Sposób przygotowania
1.Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
2.Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.
3.Następnie posiekaj cebulę, szczypiorek i czosnek.
4.W każdym pomidorze (powinny być dość duże i równe) zetnij wierzch, wydrąż miąższ, delikatnie oprósz solą w środku.
5.Kuskus, paprykę, szynkę, cebulę i czosnek wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
6.Napełnij pomidory sałatką.
7.Pomidory podawaj ze świeżym pieczywem, udekorowane natką pietruszki.

8/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

MINI SHISH KEBAB Z INDYKA Z WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM

Składniki
200 g mielonego mięsa z udźca indyka
1/2 ususzonej bułki (kajzerki)
1 jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól sodowo-potasowa
pieprz
1 marchewka
1/2 cukinii
szczypta ziół prowansalskich
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
długie wykałaczki do szaszłyków

Sposób przygotowania
1.Ususzoną bułkę namocz w przegotowanej wodzie, aż cała nasiąknie, następnie odciśnij ją w dłoniach i włóż do miski. Do tej samej miski włóż zmielone mięso, wbij jajko i wsyp kmin, kolendrę, sól i pieprz.
2.Wyrób mięso dłońmi, aż całość składników się dobrze połączy. Powstałą masę podziel na 4 równe porcje i przy pomocy dłoni formuj kotleciki w kształcie walca. Następnie nabij je na patyczki do szaszłyków.
3.Tak przygotowane kebaby, włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
4.W czasie kiedy kebab jest w piecu, wykonaj wstążki marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki do warzyw. Tak przygotowane wstążki, gotuj około minuty we wrzątku.
5.Gotowe warzywa ułóż na talerzu, posypując delikatnie ziołami prowansalskimi i solą. Na tym ułóż upieczone kebaby, a całość polej sosem jogurtem wymieszanym z koperkiem i posiekanym czosnkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

Eurowybory 2024. Kandydaci do Parlamentu Europejskiego z Kujawsko-Pomorskiego

Eurowybory 2024. Kandydaci do Parlamentu Europejskiego z Kujawsko-Pomorskiego

Zobacz również

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny