5 z 10
Śledzik to nieodłączny atrybut typowo polskiej zakrapianej...
fot. Mariuszjbie/Wikimedia Commons

Śledź po warszawsku

Śledzik to nieodłączny atrybut typowo polskiej zakrapianej imprezy, jako jedna z najpopularniejszych zakąsek do alkoholu. Istnieje wiele sposobów serwowania tej ryby, a jeden typowy dla siebie ma również Warszawa. Śledzia po warszawsku charakteryzuje posmarowanie fileta musztardą – dopiero po tym można obłożyć go dodatkami, takimi jak cebulka, ogórek, papryka. Filet z dodatkami zwijany jest następnie w rulon i przebijany wykałaczką, aby uformować wygodną formę koreczka na jeden kęs.

6 z 10
Skoro mamy Sylwester, to w takim zestawieniu nie mogło...
fot. Silar/Wikimedia Commons

Meduza z lornetą

Skoro mamy Sylwester, to w takim zestawieniu nie mogło zabraknąć tego kultowego zestawu. Pod zagadkowym mianem meduzy z lornetą kryje się błyskawiczna imprezowa przekąska, która w czasach PRL robiła prawdziwą furorę. Meduza – to zimne nóżki, czyli galareta z mięsem z wieprzowych nóg. Jej charakterystyczna sprężysta konsystencja musiała się komuś skojarzyć z galaretowatym ciałem meduzy, bezkręgowca morskiego zbudowanego w większości z... wody. Zaś lorneta to po prostu dwa kieliszki 50 ml wódki, do których galaretka stanowiła wyborną zakąskę. Tu z kolei kieliszki nasunęły komuś skojarzenie z okularami lornetki.

7 z 10
Czas na desery... Pod odrobinę makabryczną nazwą kryje się...
fot. Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

Pańska skórka

Czas na desery... Pod odrobinę makabryczną nazwą kryje się najsłynniejszy tradycyjny warszawski słodycz. Pańska skórka to domowej roboty cukierki wytwarzane z wody, cukru, syropu owocowego i białek jajecznych, ubitych z żelatyną i mąką kartoflanką. Ugotowana masa jest wylewana na blachę do wystygnięcia, a następnie krojona na kwadraciki, które są zawijane w papierki. Pańska skórka na straganach przy cmentarzach jest nieodłącznym elementem święta Wszystkich Świętych, ale sprawdzi się na każdą okazję.

8 z 10
„Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o...
fot. Anna Powierża/mat. pras. UM Warszawa

Wuzetka (Ciastko W-Z)

„Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o Złotą Patelnię” – któż nie zna tego cytatu z legendarnej komedii „Miś” Stanisława Barei, który jednoznacznie wskazuje nam najpopularniejsze ciasto PRL-owskiej Warszawy. Oryginalna receptura wuzetki opiera się na dwóch czekoladowych biszkoptach, przedzielonych warstwami marmolady i bitej śmietany. Dekorację na wierzchu stanowi polewa czekoladowa i kleks bitej śmietany. Historia wuzetki sięga końca lat 40. XX wieku, kiedy to Cech Rzemiosł Spożywczych ogłosił konkurs na nowy przepis na ciastko, uwzględniający ówczesne realia rynkowe. Przez wiele lat monopol na jej produkcję miały Warszawskie Zakłady Ciastkarskie. A skąd nazwa? Niektórzy twierdzą, że od akronimu WZK, czyli „wypiek z kremem”, ale popularniejsza jest etymologia na cześć trasy W-Z, sztandarowego projektu budowlanego PRL.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Nastoletni patostreamerzy znęcali się nad seniorem. Podpalali mu włosy

Nastoletni patostreamerzy znęcali się nad seniorem. Podpalali mu włosy

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Szczyt Trójmorza. Do inicjatywy dołączą dwa kolejne państwa

Szczyt Trójmorza. Do inicjatywy dołączą dwa kolejne państwa

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?