
Przekąski na andrzejki, sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Zapiekane ciasto francuskie
Składniki:
- ciasto francuskie mrożone
- Jajko
- szynka
- sól, pieprz , papryka ostra
- szczypiorek
Przygotowanie:
1. Małe foremki żaroodporne wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego, na to kładziemy plasterek szynki. Do tak wyłożonej foremki wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko razem podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok pół godziny.
2. Nie podaje ilości, bo każdy może przygotować dowolna ilość porcji.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Przekąska z bakłażanem
Składniki:
- bakłażany 2 szt
- pomidory 2-3 szt
- ser mozzarella 2 sztuki
- sól
- olej do smażenia
- szczypiorek do posypania na wierzch
Przygotowanie:
1. Bakłażany pokroić w plasterki o grubości ok.1,5cm. Posypać solą i odstawić na kilka minut.
2. Wysuszyć bakłażany. Obsmażyć na oleju z dwóch stron, żeby się lekko zrumieniły.
3. Na blaszce wyłożonej papierem poukładać bakłażany. Na wierzch poukładać pomidory i pokrojoną mozzarellę. Wstawić d piekarnika 180st na ok.15min. Upieczone przekąski można posypać szczypiorkiem.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Szybkie kulki serowe
Składniki:
- 200g kremowego sera koziego (ew. twaróg)
- 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- 80g sezamu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Jogurt grecki
- Zielona czubrica
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje sera rozdrobnij widelcem w misce i dokładnie wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na kwadrans do lodówki, aby masa stężała. Gotowe kulki obtocz w sezamie wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
2. Podawaj z sosem jogurtowym (jogurt wymieszaj z czubricą). Kulki serowe dobrze smakują też z klasycznym sosem czosnkowym lub jako samodzielne przekąska. Pycha! Danie idealne na zimną płytę na imprezę.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Śledzie po giżycku
Składniki:
- 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas
- 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka
- marynowana papryka, w pokrojona w kostkę *
- mleko do moczenia śledzi
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie)
- 1/2 szklanki octu *
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- cukier
Przygotowanie
1. *Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada. Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki.
Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek.
2. Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę.
3. Następnie filety wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę.
4. Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut.
5. Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy.
Odsączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce.
6. Masę pomidorową przelewamy do słoja, wkładamy koreczki, słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, aby wymieszać śledzie z marynatą. Tak przygotowane koreczki wkładamy do lodówki nawet na kilka godzin.
Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki z koreczków. Koreczki układamy na udekorowanym zieleniną półmisku, polewamy pozostałą pastą pomidorowo-paprykową i serwujemy.