5/26
Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado...
fot. źródło: smaker.pl/Opietruszka

Dania na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

Składniki:

- 2 małe buraki
- 2 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 małą paprykę czerwoną
- 1 łyżkę oleju, np. rzepakowego
- szczyptę papryki wędzonej, słodkiej
- gałązkę rozmarynu
- szczyptę sezamu
- pół dojrzałego awokado
- kilka kropel soku z cytryny
- kilka pomidorów koktajlowych
- szczypta ziaren sezamu

Przygotowanie:

1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na 200 stopni C.
2. Umyj wszystkie warzywa dokładnie. Obierz pietruszkę.
3. Pokrój wszystkie warzywa oprócz buraczka na 1 cm grubości frytki.
4. Dodaj olej, paprykę wędzoną oraz listki rozmarynu (zostaw trochę przypraw dla buraczka). Postępuj tak samo z burakiem.
5. Rozłóż wszystkie warzywa na blaszce tworząc jedną warstwę.
6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
7. Wyjmij warzywne frytki i posyp je sezamem.

Dip:

1. Awokado rozgnieć widelcem.
2. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i zamieszaj.
3. Pokrój pomidorki na kawałki i dodaj do awokado.
4. Udekoruj ziarnami sezamu oraz listkami rozmarynu.
Smacznego! Ciesz się smakiem warzywnej i zdrowej przekąski.

6/26
Zapiekanki z bułki...
fot. źródło: smaker.pl

Dania na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Zapiekanki z bułki

Składniki:

- 2 kajzerki lub inne bułki śniadaniowe
- 2 plasterki szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

1. Z kajzerek odkrój górę i delikatnie wydrąż miękki środek (z pewnością przyda się jako dodatek do drobiowych pulpetów lub kotletów mielonych), lecz uważaj, by nie przebić dna bułek. Do środka włóż porwane fragmenty szynki lub boczku, łyżkę startego sera, a następnie wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać własne, ulubione dodatki.
2. Z kajzerek odkrój górę i delikatnie wydrąż miękki środek (z pewnością przyda się jako dodatek do drobiowych pulpetów lub kotletów mielonych), lecz uważaj, by nie przebić dna bułek. Do środka włóż porwane fragmenty szynki lub boczku, łyżkę startego sera, a następnie wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać własne, ulubione dodatki.
3. Po upieczeniu wyjmij kajzerki, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj jeszcze gorące. Sekretem tej przekąski jest upieczenie bułek w taki sposób, by białko jajka było w pełni ścięte, jednak żółtko delikatnie się rozpływało.

7/26
Roladki serowe ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami...
fot. źródło: smaker.pl/gotowaniepomojemu

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Roladki serowe ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami suszonymi

Składniki:

- 6 plastrów żółtego sera
- ok. 100 g szpinaku mrożonego
- 4 średnie pieczarki
- 40 g sera pleśniowego
- 3 pomidory suszone
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- folia spożywcza

Przygotowanie:

1. Ser żółty wyjąć z lodówki, żeby zmiękł.

Na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucić mrożony szpinak i chwilę smażyć, aż zacznie mięknąć. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i pomidory suszone oraz kawałki sera pleśniowego. Całość wymieszać i chwilę smażyć aż powstanie jedna masa. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.

2. Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii w dwóch rzędach układać plastry sera, żeby na siebie nachodziły, docisnąć wszystkie boki.

Na ser wyłożyć wystudzoną masę szpinakową i rozprowadzić.

Roladę zwinąć pomagając sobie folią spożywczą, owinąć tą folią i włożyć do lodówki na min. godzinę, najlepiej na noc.

8/26
Zupa cebulowa z białym winem...
fot. źródło: smaker.pl/SprytnaChochla

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Zupa cebulowa z białym winem

Składniki

- Cebula - 700g
- Masło - 2 łyżki
- Wino białe wytrawne - 120ml
- Bulion - 3/4 litra
- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle, na małym ogniu przez 20 minut. Cebula powinna być miękka, szklista, ale nie przypalona. Dodajemy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 25 minut na małym ogniu.

Zupę podajemy z świeżym pieczywem, tostami lub grzankami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!

AKTUALIZACJA
Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!

Zobacz również

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!

AKTUALIZACJA
Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Ostrzeżenia dla miasta i regionu!