
Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Krążki cebulowe
Składniki:
- 2 duże cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebule obieramy z łupin. Kroimy w grube plastry o grubości około 5 mm.
Pocięte plastry rozdzielamy na krążki.
2. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dolewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia. Krążki cebulowe zanurzamy w powstałym cieście.
3.Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Krążki zanurzone w cieście obtaczamy w bułce tartej.
4. Krążki cebulowe smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu po około 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
5. Usmażone krążki cebulowe odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionym sosem.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Pieczone pierogi ze szpinakiem
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ciepłej wody
Farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 50 g sera feta
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: w małej miseczce umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, gotowy zaczyn i 150 ml ciepłej wody. Wymieszać delikatnie łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulę przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz: w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, podsmażać aż całkiem się rozmrozi, wówczas dodać szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować przez 2-3 minuty. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i ser feta, wymieszać, odcisnąć, odstawić. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, dokładnie zalepiać brzegi. Pierożki układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Szparagi w cieście francuskim
Składniki :
- pęczek zielonych szparagów
- szynka dojrzewająca
- ser
- opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Szparagi opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Odłamać końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Ułożyć na talerzu, polać oliwą i posypać solą. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Układać po 3 szparagi, na nich cienki, wąski plaster sera (taki na 1,5-2cm) i owinąć w plaster szynki. Następnie ułożyć na kawałku ciasta francuskiego, zawinąć boki i zlepić razem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut (aż ciasto dobrze się zarumieni).

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Roladki tortilli z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 placek tortilli
- 1 serek almette o smaku chrzanowym
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 3 liście sałaty masłowej
- 100 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
Serek wymieszać z koperkiem. Tortille posmarować grubszą warstwą serka almette. Następnie ułożyć liście sałaty i plastry wędzonego łososia. Zwinąć ściśle w rulon. Rulon zawinąć ciasno w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć, delikatnie odwinąć, przełożyć na deskę i ostrym nożem pokroić na grubsze plastry. Gotowe!