
Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Quesadilla z kurczakiem
Składniki:
- 4 sztuki tortilli pszennej
- 400g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szt czerwonej cebuli
- 2 małe papryki zielone lub czerwone
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- 100g sera cheddar
- 4 łyżki domowego guacamole
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Piersi z kurczaka (ok. 400g) kroimy w kostkę, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut (z termoobiegiem).
W tym czasie na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (2 łyżki). Smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę (ok. 1,5 szt) wraz z posiekanymi paprykami (ja użyłam dwie małe zielone sztuki). Co chwilę mieszamy, żeby się warzywa nie przypaliły (najlepiej smażyć na średnim ogniu). Smażymy tylko ok. 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Stripsy z kurczaka jak z KFC
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 130 g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- dodatkowo olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka (ok. 500 g) kroimy na podłużne kawałki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy trzy miseczki lub głębsze talerze. Do jednej z nich wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem i posypujemy słodką papryką (1/2 łyżeczki) oraz przyprawą do kurczaka (1 płaska łyżka).
2. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą (5 łyżek), a do trzeciej pokruszone płatki kukurydziane (130 g).
3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, aby jedynie przykrył dno patelni.
4. Kawałki kurczaka moczymy najpierw w mące kukurydzianej, w jajku, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanych oleju z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Sałatka z brokułem
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 300 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do gyrosa
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
Przygotowanie:
Jeżeli chodzi o brokuły to możesz użyć mrożonych, jednak ja polecam wykorzystać do sałatki świeżego. Do mojej sałatki użyłam średniej wielkości brokuła (jeśli użyjesz mrożonego, wtedy skorzystaj z opakowania o gramaturze ok. 450 g).
Świeżego brokuła myjemy pod zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki (różyczki), a głąb wyrzucamy. Gotujemy w osolonej wodzie, na średniej mocy palnika przez około 10-12 minut do jego miękkości (można to sprawdzić np. za pomocą widelca). Ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy ze względu na zbyt krótkie gotowanie. Przekładamy je do durszlaka i polewamy zimną wodą. Ugotowane brokuły odstawiamy do przestudzenia.
Jajka (3-4 szt.) gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy dokładnie i kroimy w grubszą kostkę.
Piersi z kurczaka (300 g) kroimy w małą kostkę i smażymy na małej ilości oleju (najlepiej na patelni do grillowania). Posypujemy przyprawą do gyrosa.
W miseczce mieszamy majonez (2-3 łyżki), jogurt grecki (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze, szczyptę soli oraz pieprzu.
Do miski dodajemy ugotowane i odcedzone brokuły, a następnie wysypujemy kukurydzę (1/2 puszki), kurczaka, jajka i słonecznik. Całość przykrywamy lekkim sosem czosnkowym.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 bagietki
- oliwa z oliwek
- 1 gruszka
- 1/2 łyżeczki cukru
- rukola
- 50 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
1. Kanapeczki z karmelizowaną gruszką i rukolą polecam przygotować w dniu ich spożycia, najlepiej max 2-3 godziny przed ich podaniem ze względu na to, że rukola pod taką ilością składników może szybko obeschnąć i kanapeczki będą brzydko później wyglądać.
Bagietki kroimy w kromeczki. Polewamy je oliwą z oliwek. Możecie tak jak ja przygotować opcjonalnie pesto z pistacji i polać nim pieczywo – wystarczy garść pistacji zblendować z odrobiną oliwy, kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką miodu.
2. Na kromki układamy rukolę.
3. Na rozgrzanej oliwie smażymy cienkie plasterki gruszki na średnim ogniu. Posypujemy odrobiną cukru (około 1/2 łyżeczki) i dalej smażymy aż się skarmelizuje. Gdy plasterki gruszki zmiękną i się nieco zarumienią to zdejmujemy je z patelni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Małe plasterki gruszki układamy na rukoli.
Następnie kroimy ser pleśniowy np. w kosteczkę. Posypujemy nim kromki.
4. Na samym końcu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy octem balsamicznym.