
Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej
Przygotowanie:
Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.
Do podkreślenia smaku polecam dodać do guacamole drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.
Pamiętaj, że awokado szybko ciemnieje, dlatego najlepiej zjeść przygotowane guacamole jeszcze tego samego dnia. Ewentualnie jeżeli chcesz przygotować pastę trochę wcześniej, to możesz włożyć do niej pestkę z awokado, dzięki czemu chwilowo zahamujesz proces ciemnienia.

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Kuleczki ziemniaczane
Składniki:
- 550 g mączystych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 50 g sera np. Grana Padano
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1. Ziemniaki (po obraniu 550 g) gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (aż wbity w ziemniaka widelec będzie gładko wchodzić). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
Do miski dodajemy ugotowane ziemniaki, mąkę (120 g), skrobię (1 czubata łyżka), jajko, starty na tarce o drobnych oczkach ser (50 g), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 większa szczypta), bułkę tartą (2 łyżki), a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).
2. Zagniatamy jednolite ciasto.
3. Dzielimy na małe części i formujemy w dłoniach kuleczki (mi wyszło około 35 szt. kuleczek). Każdą kulkę ziemniaczaną obtaczamy w bułce tartej (najlepiej 2 łyżki bułki wsypać do miseczki i w niej obtaczać).
4. Do smażenia najlepiej użyć mniejszej patelni lub garnek. Wlewamy około 300-400 ml oleju. Smażymy kuleczki najlepiej jakby były do połowy zanurzone w oleju) przez około 2 minutki na średnim ogniu. Mają być rumiane z każdej strony.
5. Wyciągamy z oleju i układamy opcjonalnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Odrywany chlebek czosnkowy
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 350 g mąki
- 70 g miękkiego masła
- 100 ml letniej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki startej mozzarelli

Dania na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!
Sałatka gyros
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
- 100 g ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy przyprawą gyros.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, zaś cebulę siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską siekamy.
Do większej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sałatki) układamy następujące warstwy:
połowa podsmażonego kurczaka
cebula
świeży ogórek
kukurydza
3/4 sosu czosnkowego
pomidorki koktajlowe
ogórki konserwowe
kapusta pekińska
pozostały sos czosnkowy
pozostały podsmażony kurczak