21 z 27
Guacamole...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Guacamole

Składniki:

- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej

Przygotowanie:

Każde awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem (lub ewentualnie blenderem gdyby było dosyć twardawe) na pastę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, drobniutko posiekaną kolendrę, a także szczyptę soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) do smaku.

Do podkreślenia smaku polecam dodać do guacamole drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.

Pamiętaj, że awokado szybko ciemnieje, dlatego najlepiej zjeść przygotowane guacamole jeszcze tego samego dnia. Ewentualnie jeżeli chcesz przygotować pastę trochę wcześniej, to możesz włożyć do niej pestkę z awokado, dzięki czemu chwilowo zahamujesz proces ciemnienia.

22 z 27
Kuleczki ziemniaczane...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

- 550 g mączystych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 50 g sera np. Grana Padano
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki (po obraniu 550 g) gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (aż wbity w ziemniaka widelec będzie gładko wchodzić). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
Do miski dodajemy ugotowane ziemniaki, mąkę (120 g), skrobię (1 czubata łyżka), jajko, starty na tarce o drobnych oczkach ser (50 g), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 większa szczypta), bułkę tartą (2 łyżki), a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).

2. Zagniatamy jednolite ciasto.

3. Dzielimy na małe części i formujemy w dłoniach kuleczki (mi wyszło około 35 szt. kuleczek). Każdą kulkę ziemniaczaną obtaczamy w bułce tartej (najlepiej 2 łyżki bułki wsypać do miseczki i w niej obtaczać).

4. Do smażenia najlepiej użyć mniejszej patelni lub garnek. Wlewamy około 300-400 ml oleju. Smażymy kuleczki najlepiej jakby były do połowy zanurzone w oleju) przez około 2 minutki na średnim ogniu. Mają być rumiane z każdej strony.

5. Wyciągamy z oleju i układamy opcjonalnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!

23 z 27
Odrywany chlebek czosnkowy...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Przekąski na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Odrywany chlebek czosnkowy

Składniki:

Rozczyn:

- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml letniego mleka

Ciasto:

- 350 g mąki
- 70 g miękkiego masła
- 100 ml letniej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Nadzienie:

masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki startej mozzarelli

24 z 27
Sałatka gyros...
fot. źródło: https://poprostupycha.com.pl/

Dania na Sylwestra i inne okazje. Zobacz TOP25 przekąsek. Są pyszne!

Sałatka gyros

Składniki:

- 1 kapusta pekińska
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
- 100 g ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek

Sos czosnkowy:

- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
- szczypta soli, pieprzu

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy przyprawą gyros.

Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, zaś cebulę siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską siekamy.

Do większej (najlepiej szklanej, przezroczystej miski na sałatki) układamy następujące warstwy:

połowa podsmażonego kurczaka
cebula
świeży ogórek
kukurydza
3/4 sosu czosnkowego
pomidorki koktajlowe
ogórki konserwowe
kapusta pekińska
pozostały sos czosnkowy
pozostały podsmażony kurczak

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W.Kosiniak-Kamysz: Zawsze młodzi ludzie głosują przeciwko obecnej władzy

ROZMOWA
W.Kosiniak-Kamysz: Zawsze młodzi ludzie głosują przeciwko obecnej władzy

Aleksandra Uznańska-Wiśniewska wzruszająco pożegnała męża

O TYM SIĘ MÓWI
Aleksandra Uznańska-Wiśniewska wzruszająco pożegnała męża

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Zobacz również

Groźny wypadek busa w powiecie tarnowskim, 6 osób zostało rannych. Wracali z Lednicy

Groźny wypadek busa w powiecie tarnowskim, 6 osób zostało rannych. Wracali z Lednicy

Zjazd wyznawców sekty ks. Piotra Natanka w Grzechyni. Wezwał ich guru. W jednym celu

Zjazd wyznawców sekty ks. Piotra Natanka w Grzechyni. Wezwał ich guru. W jednym celu